Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
30marec
Sobota ob 16.00

Lea Ita Menard

Trobla in ključ

SNG Nova Gorica, veliki oder

05april
Petek ob 18.00

Nimam problema!

SNG Nova Gorica, mali oder

18april
Četrtek ob 20.00

Marko Bratuš, Haris Pašović

Najboljša evropska predstava

SNG Nova Gorica, veliki oder

19april
Petek ob 20.00

William Shakespeare

Mnogo hrupa za nič

SNG Nova Gorica, veliki oder

26april
Petek ob 20.00

Henrik Ibsen

Ko se mrtvi prebudimo

SNG Nova Gorica, mali oder

Video

  • Pod svobodnim soncem

  • Distanca

  • George Kaplan

  • Umirajoči bog Triglav

  • Oleanna

  • Neustrašne

  • Janko in Metka

  • Smrčuljčica

  • Živalske novice

  • Čarovnik iz Oza

  • Antonton

  • Kaos

  • Antigona

  • Perpetuum mobile

  • Mojster in Margareta

  • Čriček in temačni občutek

  • Božična pesem

  • Tutošomato

Nagrado tantadruj 2021 prejmejo IVO BARIŠIČ, MARJUTA SLAMIČ, JURE KARAS, JOŽI ŠALEJ in igralci iz uprizoritve ČUDOVITA ter uprizoritev JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA

07.10.2021

* Nagrado tantadruj 2021 za življenjsko delo je prejel naš dolgoletni igralec in nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica IVO BARIŠIČ (opis poklicne poti tukaj).

Člani žirije so bili Ingrid Kašca Bucik, Nataša Sosič Fabjan in Bine Matoh.
 

Člani žirije Andraž Gombač, Ivana Zajc in Gojmir Lešnjak so podelili še naslednje tri nagrade:

* Nagrado tantadruj za igralsko stvaritev 2020/2021 je prejela MARJUTA SLAMIČ za vlogo Bogdane v uprizoritvi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji Jureta Novaka in izvedbi SNG Nova Gorica ter Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana

* Nagrado tantadruj za gledališki dosežek 2020/2021 prejmejo JURE KARAS, JOŽI ŠALEJ in igralci za songe v predstavi Čudovita v režiji Tijane Zinajić in izvedbi SSG Trst in SiTi Teatra BTC

* Nagrado tantadruj za predstavo v celoti 2020/2021 prejme JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA v režiji Marka Misirače in izvedbi Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacije Friedrich Ebert Stiftung. 

ISKRENE ČESTITKE VSEM NAGRAJENCEM!

Po podelitvi nagrad so si obiskovalci ogledali prvo premiero v novi sezoni ČRIČEK IN TEMAČNI OBČUTEK. Slavnostno podelitev pa so v duhovitem slogu moderirali igralci domačega ansambla, Medea Novak, Jure Kopušar in Žiga Udir. 

Prisotne je pozdravila Vesna Jurca Tadel z Minstrstva za kulturo RS ter član žirije Andraž Gombač, ki je prebral poročilo žirije tantadruj 2021.


***

Iz utemeljitve k nagradi tantadruj za igralsko stvaritev 2020/2021:

MARJUTA SLAMIČ

za vlogo Bogdane v predstavi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki jo je po drami Simone Semenič režiral Jure Novak.

Eno redkih eksplicitno erotičnih besedil domače dramatike na odru učinkuje tudi – in zlasti –  po zaslugi kolektivne igre članov Slovenskega mladinskega gledališča in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Izstopa Marjuta Slamič, ki polnokrvno upodobi  osrednji lik, Bogdano, gospodinjo v župnišču, ki je že izgubila ljubljeno osebo, a se je ponovno sestavila. Za svojo mizo gosti sovaščanke in sovaščane, je njihova svetovalka in zaupnica, ob čemer gledalec spozna živahno zapletenost kraja in ljudi, ki si kljub vsem ideološkim razprtijam želijo zlasti bližine drugega. Bogdana je samozavestna, strastna, radoživa, obenem pa pomirjena s sabo. Na njenem obrazu vselej poplesuje rahel nasmešek, vedrina kot ljubezen do življenja. In medtem ko v kuhinji pripravlja velike količine hrane za vaško slavje, najde tudi čas, da se v neznosni vročini z največjim užitkom samozadovoljuje. Igralka iz Ajdovščine je kolegice in kolege med vajami tudi popeljala do pravilne izgovarjave narečja, ki uprizoritvi daje avtentičnost in živost. 

***

Kratko poročilo tantadrujeve žirije (Andraž Gombač, Ivana Zajc, Gojmir Lešnjak)

Toplega večera po izteku minule sezone smo se Ivana Zajc, Gojmir Lešnjak Gojc in Andraž Gombač sestali v Neodvisni anarhični republiki Škofi. Na kraškem borjaču smo v družbi nekaj komarjev, ki pa so se nas kmalu nasitili, najprej ugotovili, da so bila tri primorska gledališča kljub vsem koronatežavam nadvse plodovita. Našteli smo skupno 20 predstav, še kako več smo videli zunaj tantadrujevskega nabora.    

Do treh, ki jih nagrajujemo soglasno, nismo prišli v minuti, dveh. Kajti marsikdo iz novogoriškega, tržaškega in koprskega teatra si zasluži nagrado, sploh ob delu v zaostrenih, s smiselnimi in nesmiselnimi ukrepi nabitih družbenih razmerah. Ne pozabimo niti na zunanje sodelavce, tako imenovane svobodnjake, ki zdaj bolj kot kdaj prej čutijo ostre robove te tako imenovane svobode.

 S skupnimi močmi vam je uspelo na oder postaviti raznolike predstave. Ogledali smo si težke, temačne – ustrezne času, v katerem so nastale. Ogledali smo si živahne, humorne – ustrezne času, v katerem so nastale. Kar nekaj je bilo manjših, komornih – ustrezno času, v katerem so nastale. Kakšni med njimi ni uspelo prebiti okvirjev eksperimenta, nekatere pa so segle v občinstvo in celo prijetno presenetile. Nekaj je bilo tudi velikih in tem zahtevnejših zaradi negotovih razmer. Prav na tem odru ste pred skoraj točno pol leta uprizorili veseloigro z Vipavskega jerebika, štrudelj, ples pa še kaj – takrat smo jo smeli gledati samo po spletu. Občudovali nismo samo igre, ampak tudi kako vešče, živahno, iz različnih kotov, je posneta. Ampak gledali smo jo doma, ne v dvorani. Šele ko smo si jo smeli ogledati tu, drug ob drugem, četudi zoprno razmaknjeni – šele takrat smo jo zares videli.

Videli smo še marsikaj. V repertoarjih primorskih gledališč smo nekoliko pogrešali le iskanje pomembnih in aktualnih odgovorov v večno živih mojstrovinah dramskih klasikov, denimo v kakem Shakespearu, Čehovu, Cankarju. Šele po sprejetih odločitvah pa smo opazili, da so vse tri nagrajene predstave koprodukcijske, ena celo plod mednarodnega sodelovanja (potemtakem pa morda res drži, da je v slogi moč). Opazili smo tudi, da so vse tri nastale po besedilih domačih piscev, za povrh delno do pretežno mladih, v najboljših letih. To naj nam vliva upanje. Skupaj s Kosmačem in njegovim Tantadrujem lahko radoživo poskočimo na poti proti dnevu, ko bomo maske spet videli samo na odru – in prosimo, nikar prek spleta!