Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
On/a; photo SNG Nova Gorica / Urška Boljkovac

S/He

A dance-drama performance

A baptismal production

on programme

This performance doesn't have any called terms at the moment.


duration 1 hour and 5 minutes without interval

co-production

MN Dance Company

premiere

16. November 2017

about text

In our search for completeness, happiness and fulfilment we often rely on the Other, the man or the woman next to us. We have a feeling that once, a long time ago, gods split us in two, and that ever since we’ve been relentlessly searching for our other half. We’ve hoped to find our own oneness in the ideal of romantic love, in the perfection of the person with whom we’ve united our life, yet this continues to leave us alone, closed into our own loneliness and unattainability of such ideal in our everyday and earthly life. Perhaps the relentless search will one day bring us to our goal, and that other He or She will come to life around and inside us, merge with us to form an indestructible alliance and perhaps we’ll then find that we didn’t, more than anything in the world, need to be loved by someone, but to love someone.

Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, the founders of the MN Dance Company, which strives to popularise dance among all generations and develops an inspiring and recognisable dance style, have so far created two well-received performances in cooperation with SNG Nova Gorica, the dance performance Urban Tales – Room with a View, Tie (2014) and the dance-drama The Conspiracy of Silence (2016). This time the dancers, again selected at an international audition, and the two actors from the SNG Nova Gorica ensemble were joined by musicians whose live music accompanies the couples in their desperate search for a formula of love and personal fulfilment.

festivals and performances abroad

  • TR Schouwburg Rotterdam, 2018


Komentarji
SNG Nova Gorica spodbuja razpravo uporabnikov o predstavah in o objavljeni vsebini na spletnih podstraneh predstav. Uporabnike pozivamo, da se pri komentiranju držite teme in upoštevate pravila govornega bontona. Tudi ostro kritiko ali nestrinjanje s posameznimi mnenji je mogoče izraziti brez osebnih napadov in žalitev. Neprimerne in žaljive vsebine bodo odstranjene.

Zarja Trkman

2017-11-22

Predstava, ki me ni pustila ravnodušno.Predstava o ljubezni, zaljubljenosti, samoti, enosti, celoti … Plesno gledališka predstava v koprodukciji SNG iz Nove Gorice in MN Dance Company.
Z vrhunskimi plesalci, z glasbo v živo, s parafraziranimi teksti Brechta, Rumija … Zajca, Platona, Visoke pesmi … Uvodni gibi vrhunskega para Nastje Bremec Rynia in Michala Rynia, ki sta si, mimogrede, letošnje poletje izrekla usodni DA, je navdušila še takšnega nepoznavalca plesa, sodobnega plesa. Morda sta pa navdih za ON/A, S/HE dobila prav na svoji poroki.Zaljubljenost. “Kje sem”, vpraša ona. “Eno sva, imava 4 noge in štiri roke, dva obraza.”Ko se zaljubljenca spoznavata, ko je vsak dotik pomemben, ko se gledata, ko raziskujeta vsako celico telesa, si ne moreš kaj, da ne bi užival v igri dveh teles, v plesu dveh duš, ki hočeta postati CELOTA. Vse je novo, vse je lepo, iskanje svoje polovice, sorodne duše, to večno hotenje vsakega, ki se rodi na Zemljo. Pa je to sploh možno? Najti sorodno dušo, ustvariti eno bitje, ustvariti celoto? Izkaže se, da ne. Morda se bosta pa našla na drugem kraju, na drugem svetu. Se združila in postala angelsko eno. Iščeta se, hrepenita drug po drugem, verjameta, da bo njuna ljubezen večna. Ples dveh teles, ki ponazarjata celoto, ENO, je izveden tako perfektno, da te prepriča v popolno ljubezen, v večno ljubezen.
Sledi fantovščina in poroka, pospremljena z glasbo v živo, ki me je spomnila na Pink Floyde in Marca Knopflerja. Izredna popestritev plesno dramske predstave, tako drugačne, tako posebne. Nekaj novega v režiji Nastje in Michala. Takih ju nisem poznala. Presenetila sta, v pravem pomenu besede, ne samo mene, tudi druge. In prav to daje predstavi neko novo dimenzijo, nekaj izvirnega. Rock glasba, petje in gibi, dramski vložki, te ponesejo v neki znan čas, ki je že minil, pa vendar je še živ, aktualen. Že na poroki pride do krega med prijateljema, zaradi neveste, seveda, kar ne obeta nič dobrega. Poroka se sicer konča s plesom mladoporočencev, a grenak priokus ostane. In potem ples dveh SAMOT, ki se iščeta, a se ne najdeta. Konča se s samoto pepela, ki ni samota, temveč je UBITA SAMOTA. Padec v jamo, v grob, se konča z besedami neveste: “Hočem se ponovno roditi, tokrat kot Celota.” Simbolika je več kot očitna.
In potem vstajenje iz groba, ponovno rojstvo. Česa? Celote, ljubezni, enega? Vprašanje, ki sem si ga zastavila po koncu vrhunske predstave. Najverjetneje nič od tega. Vsaj ne na Zemlji. Morda je možno nekje drugje, v drugem svetu, v svetu angelov? Morebiti. Kdo ve? Jaz ne! Vem le to, da sta me zopet navdušila Nastja in Michal, da nikoli ne razočarata, da vedno dajeta vse od sebe, ne nazadnje o tem govori tudi popolnoma mokro telo Michala in dovršenost gibov prav vseh, ki so v predstavi sodelovali.
Vrhunsko dogajanje ste nam ponudili, veliko vprašanj, ki si jih človek zastavlja, a le malo odgovorov. Odgovor mora najti vsak obiskovalec sam.
Na svetu nisi zato, da si ljubljen, temveč zato, da ljubiš, bi morebiti bil pravšnji odgovor. Občinstvo je s stoječimi ovacijami pospremilo izvajalce k zasluženemu počitku, po dveh mesecih celodnevnega garanja, neprespanih ur, vse z namenom, da bi nam ponudili kar največjo mojstrovino. Uspelo vam je, dragi umetniki. Hvala vam za prekrasen večer. Izjemno!

View complete schedule for the show

  • 16. 11. 2017 at 20.00. SNG Nova Gorica
  • 17. 11. 2017 at 20.00. SNG Nova Gorica
  • 19. 11. 2017 at 17.00. SNG Nova Gorica
  • 20. 11. 2017 at 11.00. SNG Nova Gorica
  • 27. 02. 2018 at 20.00. SNG Nova Gorica
  • canceled
  • 17. 04. 2018 at 19.30. Cankarjev dom Ljubljana
  • 23. 10. 2018 at 20.30. TR Schouwburg Rotterdam
  • 04. 03. 2019 at 20.00. Kosovelov dom Sežana
  • 09. 04. 2020 at 20.00. Internet