Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

REPERTOAR za sezono 2011/2012

11.06.2011

SRČNO

Za vami in nami je še eno leto suhih krav in napovedi kažejo, da nikakor ne bo zadnje. Zato bi se rada zahvalila prav vsakemu izmed vas, ki se je odločil za obisk gledališča. Hvala dijakom, ki so stoje ploskali igralcem, hvala šolarjem, ki so skandirali, hvala vsem, ki ste nas širokosrčno nagradili z aplavzom. Za nas so to nepozabni trenutki in upam, da se jih boste tudi vi še dolgo spominjali.
Kadar gledališčniki stokamo, kako minljive so naše stvaritve, pozabljamo, da v vas ostajajo shranjene odrske podobe, melodije besed in stavkov, pretresljivi trenutki, ki vas prevzamejo in se jih spominjate še dolgo potem, ko predstave ni več. Vi ste naš živi spomin. Tudi mi se spomnimo, kako ste zadržanega diha spremljali razplet in planili v bučen aplavz, bruhnili v smeh ali pridušeno ihteli v temi parterja. Seveda vemo, da veliko tega, kar ste videli, tudi pozabite, pomnite le tisto, kar je bilo zares dobro, resnično in presunljivo, tisto, kar je bilo spočeto s srcem. »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno,« pravi Exupéryjev junak Mali princ. V polmraku odra skupaj z vami čakamo ta trenutek, ko srce spregleda in se razodene bistvo onkraj podob in besed. To so naši skupni, neprecenljivi trenutki, polni čustev, zanosa in spoznanja. Navadno se dogodijo, kadar so vam zgodbe blizu, ko vas igralski ansambel ponese v druge čase in oživi ljudi, ki so vam podobni. Tudi zato bomo v novi sezoni odstrli življenjsko pot Goriškega slavčka, ki ni nikoli našel srčnega miru. Prisluhnili bomo učitelju, ki se odkritosrčno upre enoumju, in dijaku, katerega srčna želja je postati boljši. Od srca se bomo smejali sleherniku, ki želi ubežati usodi, državnim uslužbencem, katerih pokojninska reforma nasede na čeri realnosti, pa tudi dvema paroma, ki se znajdeta v neobičajnih škripcih.
Niz zgodb in podob bo v tej sezoni tudi precej primorsko obarvan, saj kar trije dramatiki, katerih dela bomo krstili, izhajajo s Primorskega in so svoj navdih našli med vami. Nismo pozabili niti na najmlajše, ki jim bomo predstavili čudaškega Antontona. Prav otroci še znajo gledati s srcem, medtem ko nas odrasle slepijo bleščave podobe, da ne ločimo več bistvenega od nebistvenega. Tudi zato bo letošnja sezona v znamenju besedice SRČNO, kar pomeni pogumno in ljubeznivo hkrati, v upanju, da bomo od zavrženih vrednot obudili tisto, ki ji pravimo srčna kultura.

Ira Ratej
Umetniški vodja


PREMIERE

Veliki oder

Neda Rusjan Bric KDOR SAM DO VEČERA POTUJE SKOZ SVET (Simon Gregorčič)
Drama
Režiserka Neda Rusjan Bric
Premiera septembra 2011

Ivan Cankar HLAPCI
Satirična drama
Režiser Miha Golob
Premiera oktobra 2011

Iztok Mlakar JOŽEF SLEHERNIK - PEPI
Burkaška moraliteta
Režiser Vito Taufer
Premiera novembra 2011, koprodukcija z Gledališčem Koper

Tamsin Oglesby STARI KO ZEMLJA, KAKŠNIH PETINŠTIRIDESET
Črna komedija
Režiser Vinko Möderndorfer
Premiera marca 2012


Mali oder

Katja Hensel CIFRA, MOŽ
Drama
Režiser Mare Bulc
Premiera septembra 2011, koprodukcija z Gimnazijo Nova Gorica (Umetniška gimnazija - dramsko-gledališka smer)

Simona Semenič 24UR
Drama
Režiser Jaka Ivanc
Premiera aprila 2012


Uprizoritev za otroke

Grigor Vitez ANTONTON
Mini opera za najmlajše
Režiserka Tijana Zinajić
Premiera decembra 2011PONOVITVE

Dimitrije Vojnov SKURT
Milan Jesih GRENKI SADEŽI PRAVICE
Giovanni Boccaccio, Ira Ratej, Matej Krajnc, Milko Lazar DEKAMERON
Carole Fréchette SOBICA NA VRHU STOPNIŠČA
Miha Nemec, Nejc Valenti LIFERANTI
Henrik Ibsen SOVRAŽNIK LJUDSTVA
Friedrich Dürrenmatt OBISK STARE GOSPE
Pierre de Marivaux OTOK SUŽNJEV
Ciril Kosmač POGOVORI, SAMOGOVORI
Carlo Goldoni NENAVADNA PRIGODA
Neda Rusjan Bric EDA – ZGODBA BRATOV RUSJAN
Iztok Mlakar DUOHTAR POD MUS!

Ponovitvi za otroke
Tamara Matevc GROZNI GAŠPER
Maja Aduša Vidmar MODRO PIŠČE