Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Life®anti - Borštnikova nagrada po presoji žirije

24.10.2011

V tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja je bila predstava LIFE®ANTI v režiji Mihe Nemca in v koprodukciji SNG Nova Gorica, Gledališčem Glej, TNK (Teater na konfini) in VŠU UNG (Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici) nagrajena z nagrado po presoji žirije.

Strokovna žirija (v sestavi Melita Forstnerič Hajnšek, Amelia Kraigher, Katarina Pejović, Thomas Irmer in predsednik Marko Peljhan) je za uprizoritev zapisala:
V pomanjkanju izvirne sodobne dramatike na letošnjem FBS so bili Life®anti ena izmed redkih izjem. Omogočili so nam vpogled v zanimiv in avtentičen kulturnozgodovinski drobec. Predstava je izjemna točka identifikacije kolektivnega spomina in poduk o večni, nespremenljivi prisotnosti delitve duhov in blišču ter bedi gledališča, pozabi, mitizaciji in demitizaciji. Gledališče v gledališču, svež spoj sodelovanja ene izmed nacionalnih produkcijskih hiš z neodvisno sceno. Miniaturki o spopadu in namenu gledališča izpred 110 let – med "človekom literatom" Etbinom Kristanom in "človekom intendantom" Franetom Milčinskim in borbi velike igralke Marije Nablocke z lastnim minevanjem in lastnim spominom sta presunljivo aktualni, kot bi orumenele fotografije prelili v današnjo večdimenzionalnost. Konsekventno izpeljana v vseh pogledih in presenetljivo sveža.

Našim ustvarjalcem iskreno čestitamo!

Celotno POROČILO ŽIRIJE

liferanti 450 px