Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

GROZNI GAŠPER prejel dve nagradi na festivalu Zlata paličica 2011

09.10.2011

Na festivalu Zlata paličica 2011 je predstava Grozni Gašper v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper prejela dve nagradi, in sicer
• nagrado za najboljšo moško vlogo, ki jo prejme Igor Štamulak za vlogo Gašperja, ter
• nagrado za najboljšo režijo, ki pa jo prejme režiser Jaša Jamnik.

Strokovna žirija za nagrade festivala Zlata paličica v sestavi Petra Pogorevc (predsednica), Marko Čeh in dr. Igor Saksida je v utemeljitvi nagrad zapisala:

Nagrado za najboljšo režijo prejme Jaša Jamnik za predstavi Grozni Gašper v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper ter Žužkerada v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Komična srhljivka o vražje nemogočih otrocih in zgodba o preobrazbah v svetu žuželk: Jaša Jamnik je povsem različni besedilni predlogi prelil v dvoje suverenih gledaliških svetov. V Groznem Gašperju mu je uspelo vzpostaviti razgret prostor likov in odnosov, ki v tesni navezi z občinstvom vzpostavlja avtonomna pravila otroške igre, v Žužkeradi pa je ustvaril subtilen ekosistem, v katerem zaživita igra preoblek in tema drugačnosti. Obe predstavi spodbujata premislek o videzu in resnici, o pravilih in mejah svobode.

Nagrado za najboljšo moško vlogo prejme Igor Štamulak za vlogo Gašperja v predstavi Grozni Gašper v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper.

Igor Štamulak se je z igralsko stvaritvijo Gašperja dosledno in prepričljivo vživel v občutja, razmišljanja in dejanja sodobnega otroka. Otroški svet je upodobil živo in intenzivno, z izostrenim posluhom za soigralce ter s pristnim občutkom za dialog z mladimi gledalci.

Obema nagrajencema iskreno čestitamo!