Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
30marec
Sobota ob 16.00

Lea Ita Menard

Trobla in ključ

SNG Nova Gorica, veliki oder

05april
Petek ob 18.00

Nimam problema!

SNG Nova Gorica, mali oder

18april
Četrtek ob 20.00

Marko Bratuš, Haris Pašović

Najboljša evropska predstava

SNG Nova Gorica, veliki oder

19april
Petek ob 20.00

William Shakespeare

Mnogo hrupa za nič

SNG Nova Gorica, veliki oder

26april
Petek ob 20.00

Henrik Ibsen

Ko se mrtvi prebudimo

SNG Nova Gorica, mali oder

Video

  • Pod svobodnim soncem

  • Distanca

  • George Kaplan

  • Umirajoči bog Triglav

  • Oleanna

  • Neustrašne

  • Janko in Metka

  • Smrčuljčica

  • Živalske novice

  • Čarovnik iz Oza

  • Antonton

  • Kaos

  • Antigona

  • Perpetuum mobile

  • Mojster in Margareta

  • Čriček in temačni občutek

  • Božična pesem

  • Tutošomato

Predlog za šolsko ekskurzijo z ogledom predstave KDOR SAM DO VEČERA POTUJE SKOZ SVET (Simon Gregorčič)

29.11.2011

Ogled gledališke predstave o Simonu Gregorčiču Kdor sam do večera potuje skoz svet (Simon Gregorčič)
in predlog za vašo organizacijo šolske ekskurzije na temo Simona Gregorčiča
(kulturni ali kulturno-zgodovinski ali kulturno-športni dan)

V SNG Nova Gorica smo letos pripravili predstavo o velikem primorskem pesniku Simonu Gregorčiču Kdor sam do večera potuje skoz svet (Simon Gregorčič). Avtorica besedila in režiserka Neda Rusjan Bric jo je naslovila s pesnikovim verzom. Multimedijska uprizoritev sledi življenjski poti Goriškega slavčka in je prežeta s pesnikovim narodnobuditeljskim duhom in neizživeto ljubeznijo.

Ker so nekatere slovenske šole precej oddaljene od Nove Gorice, vam predlagamo, da ob ogledu gledališke predstave organizirate še ogled ene ali več zanimivosti, povezane s pesnikom na Primorskem. Tako lahko organizirate tematsko zaokrožen kulturni ali kulturno-zgodovinski ali kulturno-športni dan.

Simon Gregorčič (1844–1906) je pri pisanju poezije z domovinsko vsebino namreč izhajal iz močne navezanosti na primorske kraje (Vrsno, Gorica, Kobarid, Rihenberk, Prvačina), posebno mesto pa ima v njegovem opusu reka Soča, ki ji je posvetil svojo najznamenitejšo pesem. Kraji, kjer se je rodil, bival in umrl, kar sami vabijo k ogledu in ponujajo polno zanimivosti, primernih za poldnevno ali celodnevno šolsko ekskurzijo.

ZANIMIVOSTI
1. Gregorčičeva spominska pot
Spominska in sprehajalna pot Simona Gregorčiča ali na kratko Gregorčičeva pot, prijazno vabi v bližino enega najžlahtnejših poetov slovenske dežele. Melodična blagoglasnost in ubranost poezije "sina planin" se je tukaj zlila z "rajsko milo" pokrajino trte in oljke in prebudila pesniški navdih. Od Gradišča do Renč, od Renč do Gradišča, skozi Arčone in čez Rabatovec, je Gregorčičeva pot opremljena z osmimi panoji – informacijskimi tablami, s pomočjo katerih se je mogoče seznaniti z drobci Gregorčičeve življenjske zgodbe.
Renče in Gradišče nad Prvačino, sosednja kraja, sta tesno povezana s pesnikom, ki je na Gradišču, razgibani goriški vasici na vzpetini zahodno od Renč, živel enaindvajset let, več kot tretjino svojega življenja (1882 do 1903). Tu je dočakal izid svoje najpomembnejše pesniške zbirke Poezije I (1882), pripravil izid ponatisa te zbirke z dodatkom (1884) ter izdal Poezije II (1888) in Poezije III (1902). Na Gradišču je pisal in prevajal, maševal in kmetoval, sprejemal čestitke in se bojeval s kritiki.
Gregorčič je v Renče in nazaj na Gradišče običajno pešačil čez grič Rabatovec. Po ustnem izročilu vemo, da se je na poti večkrat zaustavil in si včasih kar na zavihek rokava (manšeto oz. "polš") kaj napisal. Domačini so seveda domnevali, da bi to lahko bil kakšen lep verz.
Sprehod po poti traja brez postanka 45 minut v eno smer. Možno ga je začeti v Renčah (kjer je po kronološkem redu prva tabla) in končati na Gradišču nad Prvačino, ali obratno. Na sredi poti je prostor s klopcami, primeren za postanek in malico.

2. Grob Simona Gregorčiča
Grob Simona Gregorčiča je na pokopališču, ki je pri cerkvi svetega Lovrenca. Pokopališče je od kraja Smast oddaljeno cca. 1300 m. Pot do groba ni zahtevna. Grob je pri jugo-vzhodnem cerkvenem zidu na pokopališču. Od parkirišča do groba je cca. 60 m. Za hiter ogled potrebujemo okrog 10 minut.
Iz grička sv. Lovrenca se nam odpre prečudovit razgled na dolino reke Soče.
Dostopnost:
Iz smeri Nove Gorice se usmerite mimo Tolmina proti Kobaridu. Pri Kobaridu se ne usmerite za center, ampak se cca. 140 m za bencinskim servisom Petrol usmerite desno proti Bovcu, vendar kmalu zavijte desno navzdol proti Napoleonovemu mostu(!) in kampu. Pri Napoleonovem mostu se levo cepi cesta za kamp, vi pa prečite most na desno in se potem usmerite desno proti Vrsnemu in Gregorčičevemu grobu. Dalje se peljete skozi kraj Ladra do kraja Smast, kjer zavijte desno. Od odcepa desno do pokopališča je cca. 1270 m (držite se desno).

3. Rojstna hiša Simona Gregorčiča
Hiša v središču vasi Vrsno je edinstven etnološki spomenik, ki nam priča o stavbarski in bivalni kulturi prebivalcev vasi Vrsno v času pesnikovega življenja. Razstava, na kateri si je mogoče ogledati številne pesnikove osebne predmete, je posvečena njegovemu življenju in delu, njegovemu rodu in sodobnikom.
Organizacija obiska: Tolminski muzej, tel. 05 381 13 60, e-pošta muzej@tol-muzej.si. Cena 1, 5 € / osebo.

Če nadaljujete pot po Soči navzgor, si lahko ogledate še marsikatero znamenitost, ki sicer ni povezana z Gregorčičem, vendar je izjemno primerna za šolski obisk (Kobariški muzej, italijanska kostnica nad Kobaridom …), v Novi Gorici pa priporočamo ogled Frančiškanskega samostana Kostanjevica z grobnico Bourbonov, Škrabčeve knjižnice in rožnega vrta bourbonk (http://www.samostan-kostanjevica.si/si.htm), Solkanski most (največji kamniti mostni lok na svetu), Grad Kromberk, Trg Evrope, Vilo Bartolomei …
Lahko pa ogled predstave združite z vodenim ogledom gledališča (zakulisja) in ogledom Goriške knjižnice, ki je v neposredni bližini gledališča.


Za več informacij o gledališki predstavi in za rezervacijo skupinskega obiska v gledališču se lahko obrnete na organizatorko:
T 05 335 22 04
M 051 634 946
E organizacija@sng-ng.si

Za več informacij o predlogih za ekskurzijo pa se lahko v gledališču obrnete na dramaturginjo:
Ana Kržišnik
T 05 335 22 50
E ana.krzisnik@sng-ng.si

ali na Tolminski muzej, ki vam bo znal svetovati več o organizaciji same ekskurzije.

Zemljevid poti