Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Štiri nagrade na festivalu SKUP 2012

23.04.2012

Na 7. slovenskem festivalu komornega gledališča SKUP 2012 je strokovna žirija podelila naslednje nagrade:

  • Mihi Nemcu satira za režijo predstave LIFE®ANTI

»Režiser, ki je z dramaturgom Nejcem Valentijem tudi soavtor besedila in s sodelavkami oblikovalec kostumov, je spoštljivo oživil del slovenske gledališke preteklosti z ironično distanco in z zavedanjem o tragičnosti, samotnosti, dilemah gledaliških ustvarjalcev. Ni ustvaril kake muzealije, ampak nasprotno moderno in sodobno, odzivno, večplastno predstavo, ki je sporočilna in všečna današnjemu občinstvu.«
(iz obrazložitve strokovne žirije)

  • Vesni Vončina satira za vlogo Gospe iz Astrahana – Marije Nablocke v predstavi LIFE®ANTI

»Vesna Vončina je ustvarila vlogo ostarele Nablocke sugestivno v vseh segmentih humorne nečimrnosti, osamljenosti, starostnih spominov, pri čemer je zelo uspešno mešala rodno ruščino s slovenščino, oziroma obratno. Za humorno zunanjo podobo se je skrivala globoka tragika minljivosti in osamljenosti ne le Nablocke, ampak igralskega poklica nasploh.«
(iz obrazložitve strokovne žirije)

  • Anamariji Cej, Mihi Nemcu, Tini Prpara in Anki Strosar satira za kostumografijo in masko v predstavi LIFE®ANTIH

»Izbrani in izoblikovani kostumi so sicer imeli svoj historičen pridih, a so z detajli korespondirali s sodobnostjo. Prav tako šminka nekaterih oseb. Zlasti maska Gospe iz Astrahana je dopolnjevala lik s pomenskimi, komičnimi in tragičnimi segmenti.« (iz obrazložitve strokovne žirije)

in


»Štirje mladi uigrani igralci Anna Facchini, Arna Hadžialjević, Peter Harl in Kristijan Guček so pod režijskim vodstvom Andreja Jusa ter z ostalimi sodelavci odigrali besedilo, ki je pred štiridesetimi leti z uprizoritvijo vred obveljalo za temeljno slovensko gledališko avantgardno. Žirija sodi, da je današnji novogoriški uprizoritvi uspelo, da je znova avantgardna z visoko profesionalnostjo, zlasti pa z izenačeno soigro mladih igralcev, ki so na odru zaživeli kot nekak enoten skupen igralec, četudi so odigrali pravzaprav 140 vlog v številnih prizorih. Njihova svežina, smisel za ironijo in humor, telesna obvladljivost, pevski nastopi so rasli od začetka do zmagovalnega konca.« (iz obrazložitve strokovne žirije)

Iskreno čestitamo vsem nagrajencem in ostalim sodelujočim pri uprizoritvah, s katerima smo se na letošnjem ptujskem festivalu odlično odrezali.

LIFE®ANTI
liferanti 450 px

GRENKI SADEŽI PRAVICE
grenki foto