Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Spektakel KROJAČI SVETA - FUNERAL FASHION SHOW ponovno 11., 12. in 13. oktobra!

04.10.2012

Krojači sveta – Funeral Fashion Show ni »klasična« gledališka uprizoritev, temveč je modno-gledališko-glasbeni spektakel, ki prinaša razkošno in sveže doživetje odrske umetnosti.

»Predstava« je zasnovana kot modna revija, na kateri se namesto dolgonogih manekenk po modni brvi sprehodi 16 zgodovinskih osebnosti – velikih voditeljev in slavnih oseb, ki so krojili našo civilizacijo: Aleksander Veliki, Kleopatra, Mao Zedong, Leonardo da Vinci, Elizabeta I., Ludvik XIV., Napoleon Bonaparte, Charlie Chaplin, Coco Chanel …

Te velike zgodovinske osebnosti so s svojimi idejami in delovanjem močno vplivale na množice ljudi. Bile so tudi mojstri lastne propagande, ki so s svojim videzom – skrbno nadzorovano podobo – vplivale na življenje svojih sodobnikov in ga tudi manipulirale.

Obleka je že od nekdaj pomembna pri določanju statusnega položaja … Moda in politika pa sta le dve strani istega kovanca: moči.

Inovativni kostumi nadgradijo karakterne lastnosti glavnih likov in v humorno-sproščenem tonu predstavljajo razsežnosti njihovega, a tudi našega časa: tako ima, denimo, kitajski voditelj Mao Zedong obleko potiskano z znakom prestižne blagovne znamke Louis Vuitton, kar je ironičen namig na dejstvo, da je Kitajska danes največji ponarejevalec v tekstilni industriji. Ritem predstave narekujeta dva ceremoniarja, ki hudomušno komentirata in ošvrkneta nastopajoče like, njihova dejanja in karakteristike.

Ponovitve: 11., 12. in 13. oktobra, ob 20.00 na velikem odru SNG Nova Gorica.