Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Nagrajene ROKOVNJAČE si lahko še zadnjič v tej sezoni ogledate v petek, 26. 4., ob 20.00

22.04.2013

Predstava ROKOVNJAČI je aprila letos osvojila ŠELIGOVO NAGRADO za najboljšo predstavo po presoji žirije na 43. Tednu slovenske drame. Konkurenca je bila močna, saj se je za nagrado potegovalo osem najboljših uprizoritev slovenskih avtorjev. Zato je to še toliko bolj dragocen dosežek!

Vse, ki nagrajene predstave še niste videli, vabimo na ogled v petek, 26. 4, ob 20.00 na našem velikem odru!

Spomnimo, da Rokovnjači sicer temeljijo na motivih romana Josipa Jurčiča in Janka Kersnika, a je zgodba nadgrajena s socialnim nabojem. Rokovnjači niso le »tatinska združba«, temveč prinašajo zametke »revolucionarjev«, ki se borijo za pravičnejšo družbo, predvsem pa nas nagovarjajo k razmisleku o tem, da bi se posameznik moral upreti vsemu, kar ga tlači in dela nesvobodnega. Junak zgodbe je rokovnjaški poglavar Groga, človek plemenitega rodu, ki mu je bila v preteklosti storjena krivica. Prevzame vodenje rokovnjačev …

Predstava je prežeta z glasbo skupine Niet, igralci pa v živo zapojejo več pesmi. Gre za sodobno »narodno igro s petjem« s prvinami ljubezenske zgodbe, kriminalke in muzikala. Liki so poudarjeni, fascinantni, dogajanje je dinamično.

Več o predstavi tukaj.

rokovnjači 10