Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Nagrado tantadruj za igralske dosežke je prejel naš igralec PETER HARL

17.05.2013

V petek, 17. 5., je bila v Gledališču Koper podelitev primorskih gledaliških nagrad tantadruj. Za igralske stvaritve sta prejela tantadruja naš igralec Peter Harl za vlogo v predstavi Rokovnjači in igralka Lara Jankovič za vloge v predstavah Filumena Marturano, Parole, parole in Ay, Carmela!. Tantadruja za življenjsko delo je prejela novinarka Zdenka Lovec.

Po mnenju žirije je Peter Harl vlogo Nandeta v Rokovnjačih ustvaril na izrazito sodoben način, ki gladko prehaja skozi različne igralske registre, pri tem pa ves čas vzpostavlja rahlo ustvarjalno distanco. Ta omogoča natančno odmerjeno stilizacijo, izrazit je njegov pevski prispevek in v izrazilih navezava na bogate reference iz popularne kulture. S svojim načinom igre je tudi ključ in uglaševalec celotne igralske ekipe, najmočnejši pa takrat, ko je ponotranjeno in odmerjeno razpet med osebnim maščevanjem in socialnim uporom, med upom in obupom, med manipulacijo z razbojniškim tropom in Nandetovo osebno nemočjo.

Nagrajenka za življensko delo Zdenka Lovec je bila kot novinarka desetletja tesno povezana z gledališčem, njegovo refleksijo v družbi in gledališko kritiko. V svoji kritiki se nagrajenka ni omejevala na pavšalno poročevalsko ocenjevanje predstav, temveč je zajela poglobljeno analizo dramskega besedila, njegovega prenosa na oder, odrskega dogajanja, igralskih stvaritev in režiserskega deleža na način, ki je znal kritiški pogled približati tako poznavalcem kot najširšemu bralstvu., je pojasnila komisija v utemeljitvi nagrade.

Primorsko gledališko nagrado tantadruj, ki je dobila ime po znani noveli Cirila Kosmača, so pred tremi leti ustanovili SNG Nova Gorica, Gledališče Koper in Slovensko stalno gledališče iz Trsta. Prve nagrade so podelili v Trstu, lani je nagrado gostilo naše gledališče, letos pa se je triletni krog sklenil v Kopru. Nagrado v obliki kipca je oblikoval akademski kipar Jakov Brdar.

Prva fotografija: vsi trije nagrajenci Peter Harl, Zdenka Lovec in Lara Janković.
Druga fotografija: režiser Rokovnjačev Miha Nemec in nagrajenec glavni igralec Peter Harl.

Tantadruj maj 2013
Tantadruj maj 2013