Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Zapustil nas je STANE LEBAN. Skupaj počastimo njegov spomin v sredo, 19. 6., ob 16. uri

18.06.2013

Spoštovani,

žalostni sporočamo, da nas je za vedno zapustil veliki človek in izvrsten dramski igralec SNG Nova Gorica STANE LEBAN (1934-2013).

Žalna slovesnost bo v sredo, 19. junija 2013, ob 16. uri
v mali dvorani SNG Nova Gorica.


Vabimo vas, da skupaj počastimo njegov spomin.

Žalna knjiga bo odprta do petka, 21. junija 2013, v avli SNG Nova Gorica med 10. in 12. in med 15. in 17. uro.

Stanetovo srce je živelo za gledališče, v naših srcih bo živel naprej.

Kolektiv SNG Nova GoricaLani je Stane Leban za življenjsko delo prejel primorsko gledališko nagrado tantadruj. Povzemamo obrazložitev žirije:

"Stane Leban je bil 55 let kot igralec angažiran v novogoriškem gledališču, sprva kot honorarni sodelavec, nato stalni član, po upokojitvi pa kot redni gost umetniškega ansambla. V zgodovini gledališča, ki je uspešno prebrodilo krize odraščanja, je bila njegova prisotnost mogoče v javnosti manj izpostavljena, kot je bila dejansko pomenljiva. Njegov kreativni prispevek je izjemno dragocen in neizbrisen, saj je kot ena osrednjih osebnosti novogoriškega gledališča, kot igralec in vztrajni entuziast, ogromno pripomogel k umetniški rasti v vseh treh obdobjih – od samih začetkov snovanja v Goriškem gledališču preko profesionalizacije in uveljavitve v Primorskem dramskem gledališču do pridobitve statusa institucije nacionalnega pomena in preimenovanja v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.
Širok razpon izraznih sposobnosti, od svetlih dimenzij komičnega, šaljivega, žlahtno ljudskega, preko poetično subtilnih in meditativnih vpogledov v ustroj človeka in sveta pa vse do najtemnejših demoničnih tonov zla, je omogočil Stanetu Lebanu, da je v dobrega pol stoletja kot atraktiven ustvarjalec sooblikoval več kot sto petdeset predstav novogoriškega gledališča. S popolno predanostjo, trdim delom in vztrajnostjo, osupljivo vitalnostjo in dovzetnostjo za novo, predvsem pa s čisto ljubeznijo do odrskih desk je postal je tako rekoč eden od zaščitnih znakov primorskega gledališča."

tantadruj nagrada stane leban
leban 1
leban 4
leban 6
leban 7
leban 11
leban 10