Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

V sredo, 4. 2., ob 20.00 gostimo predstavo ABC ODER KRIEG (QUASI UNA FANTASIA). Cenejše vstopnice ob kulturnem prazniku!

30.01.2015

Predstava ABC oder Krieg (Quasi una fantasia), besedilo je napisal Ivo Svetina, prinaša zgodbo iz Prešernovih časov, zgodbo o ljubezni do jezika in do ženske.
Na našem velikem odru gostuje v sredo, 4. 2., ob 20.00.

Cenejše vstopnice ob slovenskem kulturnem prazniku:  12 €, s popustom 10 € (abonenti, dijaki, študenti, upokojenci, invalidi).

Dunaj med letoma 1831 in 1835, ko se oblikuje slovenska pisava. Srečamo jezikoslovce in literate Jerneja Kopitarja, Vuka Karadžića, Matijo Čopa in Franceta Prešerna. V zgodbi se prepletata ljubezen do jezika in ljubezen do ženske, utelešena v mladi slikarki Mini Karadžić. To je čas »črkarske pravde« in polemik ter nasprotovanj cenzuri in prepovedim tiskane slovenske besede. Soočamo se z življenjskimi usodami posameznikov, njihovim prijateljstvom, neizpolnjenim hrepenenjem, potovanji in nenadno smrtjo. Predstava je igrana v treh jezikih, slovenskem, srbskem in nemškem.

Franceta Prešerna igra Jure Ivanušič, Jerneja Kopitarja Peter Musevski, Matija Čopa Borut Veselko idr.
Ustvarili so jo v koprodukciji MUZEUM Ljubljana, Prešernovo gledališče Kranj, Cankarjev dom Ljubljana in Opera&Theater Madlenianum, Zemun.

Več o predstavi tukaj.

ABC oder Krieg 3ABC oder Krieg 5