Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

NAGRADO za življenjsko delo TANTADRUJ prejme naša igralka TEJA GLAŽAR. ČESTITAMO!

27.05.2015

V petek, 27. 5., bo ob 20.00 na našem velikem odru peta podelitev primorske gledališke nagrade TANTADRUJ. Na slavnostni večer bo ansambel SNG Nova Gorica z orkestrom NOVA uprizoril koncert poezije Postani obcestna svetilka (Srečko Kosovel).

Letos bo nagrado TANTADRUJ za življenjsko delo prejela naša igralka Teja Glažar. Čestitamo!

Nagradi TANTADRUJ za gledališki dosežek in igralski dosežek pa bosta razgrnjeni na podelitvi.

Z nagrado TANTADRUJ, ki smo jo ustanovila tri primorska gledališča (SNG Nova Gorica, SSG Trst in Gledališče Koper), želimo izpostaviti in obeležiti izjemne gledališke stvaritve ter življenjske prispevke posameznikov iz primorskega gledališkega prostora.

Iz utemeljitve žirije (Dušan Mlakar, Marij Čuk, Majda Suša) za nagrado TANTADRUJ za življenjsko delo, ki jo prejme TEJA GLAŽAR:
Dramska igralka Teja Glažar je članica novogoriškega gledališča že skoraj pet desetletij. S svojim izjemno predanim in ustvarjalnim delom ni pripomogla le k umetniški rasti gledališča, temveč tudi k njegovi profesionalizaciji in obstoju sploh. Ko je leta 1968 na povabilo takratnega vršilca dolžnosti direktorja in umetniškega vodje Staneta Lebana prišla v Novo Gorico, je imelo gledališče status polpoklicne institucije, nekateri občinski veljaki pa so se zavzemali za to, da bi ga vrnili na amatersko raven. Temu se je majhen, povečini na novo formiran gledališki ansambel s štirimi zaposlenimi igralci lahko uprl le s trdim in požrtvovalnim delom; pod prodornim vodstvom Jožeta Babiča so izpeljali profesionalizacijo novogoriškega gledališča. Pogoji dela so bili težki: na gostovanja so se včasih vozili kar z javnimi prevoznimi sredstvi, predstave so odigravali v improviziranih in nezakurjenih dvoranah, včasih igrali po tri ali celo štiri predstave na dan … V pionirskih časih takratnega Primorskega dramskega gledališča Nova Gorica je Teja Glažar nastopila v povprečju v petih premiernih uprizoritvah na sezono, ob tem pa seveda igrala tudi v ponovitvah iz prejšnjih sezon. V dolgoletnem ustvarjanju je oblikovala več kot sto tridesetizvrstnih in samosvojih vlog v gledališču, omeniti pa velja tudi njeno delo v filmih, televizijskih dramah in nadaljevankah.

Teja Glažar je svojo igralsko kariero posvetila Primorskemu dramskemu gledališču – Slovenskemu narodnemu gledališču Nova Gorica, v katerem je s številnimi, izrazitimi in bogatimi igralskimi interpretacijami prispevala k profesionalizaciji novogoriškega gledališča, njegovi umetniški rasti in uveljavitvi v širšem slovenskem prostoru.

S svojo igralsko zrelostjo in obenem mladostno zagnanostjo gledalce vedno znova očara in zapelje v iskrena in prepričljiva soočenja s figurami najrazličnejših žanrov in estetik. Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad, tako za gledališke kot filmske vloge, ter nagrado Franceta Bevka za umetniške dosežke Mestne občine Nova Gorica, 2003, in odličje »Marija Vera«, igralsko priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo, 2010. S podelitvijo nagrade tantadruj za življenjsko delo, ki je namenjena najvidnejšim gledališkim ustvarjalcem na Primorskem, ji izrekamo priznanje in zahvalo za njen prispevek v zgodovino slovenske gledališke umetnosti.