Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Prva premiera uprizoritve HURA, NOSFERATU! bo na Mednarodnem festivalu NETA 29. 8. ob 18.00 v Romuniji

28.08.2015

Krstno uprizoritev HURA, NOSFERATU!, ki je nastala v koprodukciji Zavoda NETA, Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana in Kulturnega društva B-51 (Ex Ponto), bomo premierno uprizorili jutri, 29. 8. 2015, ob 18.00 na Mednarodnem festivalu NETA, ki je letos v romunskem Narodnem gledališču I. L. Caragiale v Bukarešti. 16. septembra bo sledila premiera pri nas v Narodnem gledališču Nova Gorica, 26. septembra pa v Slovenskem Mladinskem gledališču Ljubljana.

Besedilo HURA, NOSFERATU! je dramski prvenec priznanega in večkrat nagrajenega pisatelja in prevajalca Andreja E. Skubica (leta 2009 je bilo delo nominirano za Grumovo nagrado); avtor je med drugim letos prejel nagrado Kresnik za najboljši slovenski roman Samo pridi domov.

Dramsko delo je postavila na oder dramatičarka in performerka Simona Semenič.

HURA, NOSFERATU! v svoje središče postavi družino s šestletno punčko z Dravetovim sindromom, redko boleznijo s hudimi epileptičnimi napadi, ki zaradi svoje pogostosti privedejo do zaostanka v razvoju.  Oče, mati in najstniški brat se s specifičnostjo vsakdana, ki  ga diktira Vidina bolezen, ter stigmatizacijo in nerazumevanjem okolice (in celo najbližjih sorodnikov) spopadajo na različne načine. Vidin oče Aleš, po poklicu pisatelj, svoj strah in občutek krivde nezavedno vpleta v zgodbe.

Tako avtor kot režiserka sta pri ustvarjanju črpala iz lastne izkušnje – Andrej E. Skubic skozi starševsko izkušnjo iskreno razgrne življenje družine otroka s posebnimi potrebami, a se hkrati ukvarja tudi z univerzalnimi temami krivde, izgube in odpuščanja; Simona Semenič pa je o svoji epilepsiji spregovorila že v avtorskem projektu Jaz, žrtev.

Uprizoritev je del programa mednarodne mreže NETA, ki skrbi tudi za produkcijo in promocijo slovenskih avtorskih projektov ter povezovanje neprofitnih kulturnih organizacij in javnih zavodov.

Več o predstavi HURA, NOSFERATU! tukaj.

Damjana Černe, Arna Hadžialjević, Maja Nemec, Blaž Valič; foto SNG Nova Gorica/Foto atelje Pavšič Zavadlav