Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Danes, 14. 10., in jutri, 15. 10., premieri uprizoritve KRVAVA GORA razprodani. Vabljeni na ponovitve!

14.10.2015

Ob 100 obletnici začetka soške fronte bo na našem malem odru zaživela uprizoritev Krvava gora, ki jo je na oder postavil režiser Matjaž Pograjc. V njej srečamo tri resnične zgodovinske osebe, ki so bile dejavne na soških bojiščih*.

Kljub zgodovinskim izhodiščem se predstava ne ukvarja s posredovanjem natančnih podatkov niti ne moralizira in žuga, kot češ: »glejte, kaj se je v resnici dogajalo«. Ustvarjalci prikazujejo vojno skozi oči udeležencev soške fronte, vendar z ostrim, satiričnim pridihom. Predstava uporablja zelo raznolika izrazna sredstva: ples, film, igralci na veliki maketi soških gora z lutkami obujajo prizorišča bitk in življenje vojakov v jarkih, v nekaterih prizorih ima predstava celo formo kabareta … Sporočilo je jasno: vojna je vedno nesmiselna in grozna.
V predstavi Krvava gora je zanimivo tudi to, da igralci uporabljajo prave predmete iz prve svetovne vojne, ki so jih posodili zbiratelji ostalin.

* Albin Mlakar je bil najznamenitejši slovenski oficir avstro-ogrske vojske v prvi svetovni vojni. Vodil je inženirske enote in bil med drugim odlikovan z viteškim križcem Leopoldovega reda, kar je bila redkost, saj so to odlikovanje prejeli večinoma višji oficirji.
Grofica Lucy Christalnigg, bogata plemkinja iz Rožne doline, je bila prostovoljka Rdečega križa. Ko se je leta 1914 z avtomobilom vračala iz Celovca, sta vojaka na cestni zapori streljala nanjo. Bila je prva civilna smrtna žrtev vojskovanja v soški dolini.
Alice Schalek z Dunaja je bila večkrat odlikovana vojna poročevalka. V svojih zapisih s soškega bojišča, ki jih je opremila s fotografskimi posnetki, je opisovala predvsem navadne vojake ter njihov strah in željo po preživetju.

Več o predstavi tukaj.

krvava gora, vaja, DSC 4681