Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

3. 12. 2015 je TA VESELI DAN KULTURE. Vabljeni na brezplačen ogled predstave KDO SE BOJI ČRNEGA MOŽA ob 18.00.

01.12.2015

3. 12. 2015 je TA VESELI DAN KULTURE. Vabljeni na brezplačen ogled predstave KDO SE BOJI ČRNEGA MOŽA ob 18.00.
Gre za dramsko plesno etudo o tujcih in tujstvu, ki jo je režiral Ivan Peternelj. Brezplačne vstopnice prevzamete pri blagajni gledališča.

Režiser Ivan Peternelj je povedal: »Kot otroci smo se igrali črnega moža – nismo ga poznali, po eni strani smo se ga bali, po drugi smo šli pogumno proti njemu. Prav tako različne odzive doživimo ob srečanju s tujcem: lahko spoznamo njegovo kulturo, drug svet, ali pa sprožimo sovraštvo, morijo. A tujci niso le pribežniki in begunci, tujec je tudi tisti, ki je izoliran in osamljen. Lahko gre za njegovo lastno odločitev ali pa ga je odtujila družba. To je torej nekdo, ki ni sprejet oziroma se v družbi ne počuti sprejetega.«

 

V predstavi so različne vrste besedil, ki sta jih izbrala režiser in dramaturginja Tereza Gregorič: pesmi različnih avtorjev z interpretacijami tujca in odtujenosti ustvarjajo čutno predstavo o osamljenosti v svetu, odlomki iz uradnih dokumentov obravnavajo tujca s hladnim pravnim jezikom, ki je logična posledica državne ureditve in upoštevanja zakonov, poljudnoznanstveni tekst iz živalskega sveta pa je prispodoba za večne selitve ljudstev.

Več o predstavi tukaj.

Michal Rynia, Nastja Bremec; foto SNG Nova Gorica/Blaž Erzetič