Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Premiera uprizoritve LEPA VIDA

08.12.2015

Uprizoritev LEPA VIDA, ki smo jo ustvarili v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj in Slovenskim  stalnim gledališčem Trst, bo premierno na našem velikem odru v četrtek, 10. 12. 2015, ob 20.00. Predstavo je postavil na oder režiser Miha Nemec, pod dramaturgijo pa se podpisuje Nejc Valenti. Ustvarjalca sta sodelovala že pri treh zanimivih in nagrajenih predstavah: Life®anti, Rokovnjači in Hotel Modra opica.

Motiv Lepe Vide je prisoten že v stari slovenski ljudski pesmi, pozneje pa ga je interpretiral tudi France Prešeren in za njim še nekateri drugi literati. Osnovno pripoved o mladi ženi in materi, ki z zamorcem v upanju na lepše življenje pobegne od svojega malega sina in ostarelega moža v Španijo h kraljici, je Cankar predelal tako, da je Lepa Vida postala simbol hrepenenja.
Dramaturg Nejc Valenti je pojasnil: »Ustaljena predstava je, da je hrepenenje velika, silna želja po nečem osrečuječem, nečem možnem, pri čemer je realizacija naše želje odvisna od naše volje in okoliščin, gre, skatka, za stvar prihodnosti.«

Več o predstavi tukaj.

Primož Forte, Zvezdana Novakovič, Borut Veselko, Maja Nemec, Matija Rupel; foto SNG Nova Gorica/Urška Boljkovac