Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Premiera bizarne operete PETER KUŠTER prvič na slovenskem odru

06.12.2016

Premiera bizarne operete PETER KUŠTER v režiji Ivane Djilas bo 7. in 8. 12. 2016 ob 20.00 na našem malem odru. Gre za prvo slovensko izvedbo glasbene igre kultne londonske skupine The Tiger Lillies (izvirni naslov je Shockheaded Peter), ki je ugledala luč sveta leta 1998 v Londonu, sledile pa so uprizoritve po različnih svetovnih gledališčih, od Broadwaya do dunajskega Burgtheatra. Zdaj v Novi Gorici, še prva izvedba na slovenskih odrih.

Gre za priredbo svetovno znane otroške slikanice Peter Kušter z zgodbami o grozljivih posledicah, ki doletijo neubogljive otroke (deklica, ki se igra z vžigalicami, zgori, ipd.). Nemški avtor Heinrich Hoffmann je knjigo napisal leta 1845 in seveda so bili takrat vzgojni prijemi precej drugačni od sodobnih. So pa uprizorjene zgodbe zanimive zaradi grotesknosti, črnega humorja, falzetnega petja (zelo visok, stisnjen moški glas), drastičnega pretiravanja, izjemno zanimive scenografije in kostumografije, izrazite maske nevsakdanje glasbe .. Igralci pa se poleg odlične igre izkažejo še s petjem, animacijo lutk in igranjem na instrumente.

Več o predstavi tukaj.

Peter Harl, Andrej Zalesjak, Ana Facchini, Jure Kopušar, Patrizia Jurinčič Finžgar, Gorazd Jakomini, Matija Rupel, Marjuta Slamič; foto SNG Nova Gorica/Peter Uhan