Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Romana Ercegovič

Pingvin Cofek

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

Igrajo

premiera

15. september 2001

v medijih

ZGLED IZ SVETA LUTK
Domišljena zgodba


V novogoriškem gledališču so uvedli novo sezono v mali dvorani s krstno uprizoritvijo igrice za najmlajše gledalce, ki jo je napisala dramaturginja Romana Ercegovič. V preprosti okvirni zgodbi je mlada avtorica spregovorila o neodločni, a do razgibanega domišljijskega sveta lutk široko odprti deklici Maruški, ki z vihravo in klepetavo mamico ob prvem obisku starinarnice ne zmore izbrati katere izmed razstavljenih lutk. Naslednji dan, po središčnem srečnem razpletu nočnega dogajanja med živalskimi lutkami, v katerem smo priče otroško krhke in prostodušne ljubezni, ki jo ogroža zlobna nagajivost, porojena iz tekmečeve nevoščljivosti in ljubosumja, se Maruška laže odloči.
Skupaj z nekoliko »prevzgojeno« mamico zmore na koncu prisluhniti celo vroči želji srečno zaljubljenega lutkovnega para, pingvina Cofka in muce Ušatke, da bi ju kupili in odnesli s seboj kar skupaj na dolgo pričakovano vožnjo z vlakom.
Režiser Dragoslav Todorović je ob sodelovanju dramaturginje Tee Rogelj zasnoval in izpeljal pregledno, slikovito, toplo in nežno domišljijsko uprizoritev, v kateri je smiselno prepletel izraznost živega in lutkovnega gledališča. Estetske in odrsko učinkovite likovne in lutkovne rešitve sta pripravila avtorica (od zadaj vódenih ročnih) lutk, scene (vitrine v starinarnici kot lutkovni paravani) in kostumov Erika Janović ter lutkovni tehnolog in svetovalec za animacijo Goran Balančević, ki je izbral primeren način animacije za lutke in igralke, ki so se večinoma prvič znašle pred nalogo njihovega oživljanja. S kratkimi in duhovitimi songi je uprizoritev dopolnil lektor Srečko Fišer, s primerno čarobno in spevno glasbo pa skladatelj Mirko Vuksanović.
Kvartet igralk in animatork Marjuta Slamič (pingvin Cofek), Nevenka Sedlar (muca Ušatka), Dragica Kokot (pingvin Zelenko) in Dušanka Ristić (lisička Špelca) se je izkazal z radoživim oživljanjem otroške miselnosti, čustvovanja in odzivanja, metaforično prestavljenega v svet igrač. Prijazno lastnico starinarnice tetko Pletko, ki skupaj z otroki tudi sama zmore prisluhniti čarobnemu dogajanju v svetu lutk, je ustvarila Mira Lampe-Vujičić. Sodobno Mamico, ki ji sprva manjka časa in razumevanja za Marušine potrebe in posebne sposobnosti, na koncu pa ji uspe prestopiti meje omejenosti odraslih, je prispevala Nevenka Vrančič. V vlogi domišljiji široko odprte in neodločne Maruške se bosta menjavali avtentični Sara Kenda in Kristina Kosmač.
Slavko Pezdir, Delo, 19. 9. 2001

festivali in gostovanja v tujini

• Pikin festival, Velenje, 2001 (dve predstavi)
• Festival Zlata paličica, Ljubljana, 2001

druge opombe

50. predstava - Nova Gorica, 2003

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.