Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Ben Elton

Popcorn

Popcorn

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Slovenska praizvedba

tehnika

  • Inspicient
    Boro Vujičić
  • Tonski mojster
    Marko Slemenšek
  • Šepetalka
    Srečka Birsa

Igrajo

premiera

28. februar 2002

v medijih

POPCORN
Primorsko dramsko gledališče, Nova Gorica


S premiero Popcorn v Primorskem dramskem gledališču v Novi Gorici se slovenski publiki predstavlja uspešni britanski dramatik, igralec, pisatelj in režiser Ben Elton. Marsikdo ve, da je Elton soscenarist priljubljene serije Černi gad, da je zasnoval televizijsko serijo Tanka modra črta in film Punčka, mogoče pa je, da ga kot pisatelja in gledališčnika doslej nismo poznali. Zato lahko pozdravimo odločitev PDG v Novi Gorici, da nam predstavi moderno gledališko delo, ki obravnava aktualno problematiko sodobnega sveta. Besedilo je prevedel Zdravko Duša.
Avtor je Popcorn sprva napisal kot roman in ga takoj nato sam tudi dramatiziral. Obe deli, roman in igra, sta bili zelo uspešni, predstavljeni v mnogih državah – režiser novogoriške predstave Andreas Ingenhaag je Popcorn predtem že režiral v Nemčiji. Sodelovanje tujega režiserja je v gledališče vneslo svežino in drugačnost, hkrati pa se je režija nemškega gosta lepo uglasila s talenti domačih igralcev, tako da smo dobili dinamično, natančno izdelano, čustveno izrazito predstavo, ki publiko zabava in z njo hkrati tudi polemizira.
Igra je v veliki meri tezno besedilo – avtor v njej zagovarja tezo, ki se nanaša na polemiko o vplivu filmskega prikaza nasilja na naše ravnanje v vsakdanjem življenju. Na pogosto izraženo javno mnenje o nevzgojnosti in nemoralnosti filmov, ki prikazujejo nasilje, avtor Popcorna odgovarja z izrazito liberalističnim argumentom: posameznik bo nasilen le, če sam tako hoče oziroma, če je njegova narava nasilna. Filmi prikazujejo nasilnost zato, ker je ta del realnega sveta in četudi kdo od gledalcev posnema negativne filmske junake, filmov za to ne moremo dolžiti nič bolj, kot lahko dolžimo avtomobile za mnoge avtomobilske nesreče. Vse te in druge argumente v drami odločno zagovarja glavni junak, ameriški filmski režiser, ki sprva zaradi svojega dekadentnega življenja deluje kot antijunak, a se pozneje v spopadu s pravima kriminalcema, ki brutalno napadeta njegov dom, izkaže za pogumnega in doslednega moža. S potrebno odločnostjo in suverenostjo ga igra Janez Starina.
Ostalo dogajanje v igri nam prikazuje blišč in bedo kalifornijskega filmskega sveta: tu je zapita bivša režiserjeva žena (igra jo Helena Peršuh), njegova hčerka (Barbara Babič), ki niha med mladostno odločnostjo in negotovostjo, ki jo povzroča neurejeno družinsko življenje; tu je še lik preračunljivega in samoljubnega fotomodela, ki po vsej sili hoče postati igralka – zelo simpatično in izrazito jo igra Metka Trdin. V vlogah strašljivo nasilnega kriminalnega para, ki terorizira vse ostale osebe, sta zelo prepričljiva Gorazd Jakomini in Marjuta Slamič. Poleg že naštetih pa dobro igrajo še Jože Hrovat, Dragica Kokot in Jožko Markič. Slednji je oblikoval tudi videovložke. V predstavi je sodelovala še ena nemška soustvarjalka – Diana Pähler. Oblikovala je barvite kostume in sceno, ki ustvarja vtis modernega, bogatega, udobnega stanovanja. Lahko sklenemo, da je v Novi Gorici tokrat nastala predstava, ki je uspešna mešanica satire, trilerja, črnega humorja in družbene moralke.
Mirjam Novak, Naša žena, 2. 4. 2002

tehnične opombe

Tehnični vodja Andrej Kovačič; rekviziterja Aftero Kobal in Jožko Markič; odrski mojster Staško Marinič; vrviščarja Damir Ipavec in Ambrož Jakopič; odrski delavci Damijan Klanjšček, Jure Modic, Marko Nemec, Dean Petrovič in Bogdan Repič; lučna mojstra Renato Stergulc in Marko Polanc; vodja frizersko-lasuljarske delavnice Maura Delpin; frizerka in lasuljarka Anka Strosar; garderoberke Mojca Makarovič (vodja), Jana Jakopič in Slavica Ličen. Kostume so izdelale Nevenka Tomašević (vodja), Marinka Colja, Tatjana Kolenc in Franjo Ris. Sceno so izdelali Boris Marc (vodja), Darko Fišer in Ivan Ipavec. Sceno je pobarval Ljubo Černe.

Prevajalka na vajah Jasmina Nikić.

V videu, prikazanem v predstavi, so ob Marjuti Slamič in Gorazdu Jakominiju nastopili: Ivo Barišič, Cecilia Beatriz Carvajal Fernandez, Maura Delpin, Marco Antonio Monsalve Ulloa, Jasmina Nikić, Diana Pähler, Tea Rogelj, Stane Stres, Boro Vujičić in Ana Zavadlav.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.