Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Eugène Labiche

Florentinski slamnik

Le chapeau de paille d'Italie

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

tehnika

  • Tehnični vodja
    Ludvik Hvala
  • Vodja predstave
    Milan Vodopivec

Igrajo

premiera

26. november 1975

v medijih

FLORENTINSKI SLAMNIK V PRIMORSKEM DRAMSKEM GLEDALIŠČU

V mesecu januarju igra Primorsko dramsko gledališče tako rekoč nepretrgoma svojo drugo predstavo sezone, komedijo Eugèna Labicha »Florentinski slamnik«.
Komedija prav gotovo sodi v tisto gledališko zvrst, ki ji načeloma ni za globlje osvetlitve človeka v njegovi vsakdanji komični zaporednosti, ampak predvsem za kvalitetno zabavnost in radoživost. Labiche je eden izmed avtorjev, ki je utemeljil omenjeni način komedijskega oblikovanja s posebno odliko spretnega in hitrega zapleta in razpleta.
Komedijo je za Primorsko dramsko gledališče režijsko pripravil Andrej Stojan, režiser RTV Ljubljana, in sicer s pomočjo scenografa Vladimirja Rijavca, kostumografke Marije Kobi ter glasbenega opremljevalca Iva Meše. Po odzivu občinstva je prav gotovo mogoče trditi, da je komedija s svojo radoživostjo zapletov, ki se dogodijo osrednji osebi na sam poročni dan – treba je najti florentinski slamnik – zaživela tako zelo, da je tako rekoč vsak zaključek predstave, skoreografiran v barvit poklon, spremljan s skandiranjem.
Osrednjo figuro novoporočenca Ferdinanda je z jasnimi in razvidnimi potezami izoblikoval Ivo Barišič. Njegovo ožjo družino pa Stane Leban kot neugnani tast, Teja Glažar kot nekoliko čudaška izvoljenka, Tilen Skubic kot jokavi bratranec in Ernest Zega kot naglušni stric. Temu »družinskemu« ansamblu so se z učinkovitimi nastopi pridružili še salonski lev Matjaž Turk, izoblikovan z duhovito razgibanostjo, Breda Urbič kot elegantna salonska dama ter Dragica Kokot-Šolar kot mična modistka. Iztok Jereb in Metka Franko sta zaigrala par z izgubljenim slamnikom, Tone Šolar, Janez Lavrih, Milan Vodopivec ter Berta Ukmar pa so z vedrimi nastopi do kraja napolnili odrski živžav.
To je predstava, ki bo s prihodnjimi ponovitvami prav gotovo razveselila vse gledalce, ki si želijo dve urici zabave.
Primorske novice, 30. 1. 1976.

tehnične opombe

Garderoba Marija Berdon in Vesna Hvala; frizerka Slavica Valentinčič. Kostumi in scena so bili izdelani v delavnicah PDG.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.