Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Matija Logar

Kralj v časopisu

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

tehnika

  • Inspicient
    Boro Vujičić
  • Tonski mojster
    Marko Slemenšek
  • Šepetalka
    Srečka Birsa

premiera

17. september 1998

v medijih

Matija Logar: Kralj v časopisu

S sloganom Poskusite drugače gledati in z otroško predstavo Matije Logarja Kralj v časopisu, so nas v novo sezono povabili člani Primorskega dramskega gledališča.
Marjana Remiaš: Osrednje gibalo predstave je otročji in otroški vase zagledani kralj, ki nikakor in na noben način ne more v časopis, kralj, ki si od vsega najbolj želi videti svojo fotografijo na prvi časopisni strani in se postavljati z njo. Na videz tako ljubko, v resnici pa tako človeško čustvovanje. Režiser Diego de Brea, domačin, študent četrtega letnika režije pri profesorju Dušanu Mlakarju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, je na oder male dvorane v Novi Gorici postavil letošnjo otroško predstavo, s katero se novogoriška gledališka hiša uvršča na redek seznam profesionalnih slovenskih gledališč, ki mlado publiko vsako leto razvesele z lastno otroško premiero. Predstava igrivo in poskočno z množico besednih iger in kombinacij, ki otroka zbude iz otopelosti vsakodnevnega podleganja televiziji, izzove otroško domišljijo in jo prenese v dvorano, kjer mlada publika ob kralju, kraljici, slugi Pepiju, Viki, Borletu in Korletu, policistki in novinarki uživa. Režiser je okrog sebe zbral uglašeno igralsko ekipo, ki se je že večkrat poizkusila v vlogah otroških predstav. Tudi tokrat je mik Perota Musevskega, Mire Lampe-Vujičić, Staneta Lebana kot gosta, Nevenke Sedlar, Jožeta Hrovata, Branka Lična, Nevenke Vrančič in Dušanke Ristić očaral. Zgodba avtorja Matije Logarja je dokaj preprosta. Kralj, žalosten, ker ne more v časois, poskusi vse, da bi mu slednje uspelo. Borle in Korle, lahkoživa potepuha, si od kraljeve kratke pameti obetata dober zaslužek. Vmes posežejo policajka, pa tudi lasuljarka Vika in sluga Pepi in v pravljici zmaga dobro nad zlim.
Marjana Remiaš, Televizija Slovenija, 18. 9. 1998.

festivali in gostovanja v tujini

• VI. Mednarodni festival otroških predstav poklicnih gledališč, Ljubljana, 1998
• Teden otroškega programa, Celje, 1998

tehnične opombe

Tehnični vodja Andrej Kovačič; rekviziterja Aftero Kobal in Jožko Markič; odrski mojster Davorin Kodrič; vrviščar Ivan Zega; odrski delavci Damir Ipavec, Ambrož Jakopič, Damijan Klanjšček, Jure Modic, Dean Petrovič in Bogdan Repič; lučni mojster Renato Stergulc, električni osvetljevalec Marko Polanc; vodja frizersko-lasuljarske delavnice Maura Delpin; frizerka in lasuljarka Anka Kos; garderoberki Mojca Makarovič in Jana Jakopič. Kostume so izdelale Nevenka Tomašević (vodja), Marinka Colja in Tatjana Kolenc. Klobuke je izdelala Marjana Zajc - Jereb. Sceno so izdelali Boris Marc (vodja), Darko Fišer in Ivan Ipavec. Scenski slikar Branko Drekonja.

*Glasba je bila posneta v Studiu Sonus, tonski tehnik David Šuligoj.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.