Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

France Bevk

Krivda

Krivda

Drama v štirih dejanjih

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Krstna predstava v počastitev pisateljeve sedemdesetletnice

Igrajo

premiera

17. september 1960

o delu

Dejanje se dogaja pred prvo svetovno vojno

v medijih

GORIŠKA FRANCETU BEVKU

Pisatelj France Bevk je te dni praznoval sedemdesetletnico življenja. V zahvalo za njegovo veliko delo, ki je bilo domala vso posvečeno ožji umetnikovi domovini in njenemu ljudstvu v borbi za nacionalno in socialno osvoboditev, je Nova Gorica toplo počastila pisateljev jubilej. Prireditvam je prisostvoval tudi slavljenec, ki je bil ganjen nad pozornostjo, ki so mu jo izkazale naše kulturne ustanove.
Sobotna uprizoritev »Krivde«, ki ji je prisostvoval tudi slavljenec, je imela slavnostni značaj. Kot smo že poročali, je »Krivda« eno značilnih pisateljevih del, ki prikazuje ljudi v vsej njihovi elementarnosti. Med njegovimi odrskimi stvaritvami je vzbudila največ pozornosti. Nastala je v dvajsetih letih. Tedaj je nosila naslov »Materin greh« in so jo uspešno uprizarjali v Gorici, Brdih in drugod. Sedanjo obliko pa ji je pisatelj dal pozneje. Osrednji lik v »Krivdi« je temperamentna vdova Ana Seljak, ki jo je življenje opeharilo za ljubezen. Toda ona je še mlada in polna strasti. Drama nam jo razgalja kot krivca smrti njenega lastnega pohabljenega moža in posredno tudi hlapca, njenega ljubimca. Temen lik v delu je tudi hlapec Drole, ki hoče za vsako ceno postati gospodar kmetije. S svojim temnim značajem strahuje celo družino. Zaveda se deleža, ki ga je vložil v posestvo in svoje premoči nad Ano, ker je povezana z zločinom nad možem. Ostali liki v delu so svetlejši.
Uprizoritev je kljub nekaterim hibam, ki bi jih ji lahko očitali, uspela. Režiser Hinko Košak je v dokaj omejenem času postavil delo na oder. Glavne vloge pa so tolmačili Berta Ukmarjeva, Stane Leban, Andrej Jelačin, Jože Zalar, Alojz Pavšič in Sonja Križajeva. Nastopilo je tudi več igralcev v stranskih vlogah, med njimi jih je bilo nekaj tokrat prvič na odru Goriškega gledališča.
L. K., odlomek iz članka Goriška Francetu Bevku, Primorske novice, 21. 9. 1960.

tehnične opombe

Razsvetljava Alfred Del Bon, odrski mojster Bratuž Božidar. Mizarska dela: kulise je izdelala gledališka delavnica.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.