Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Neda R. Bric

Fabiani - umetnost bivanja

Hommage Maksu Fabianiju ob 150. obletnici rojstva

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 40 minut.

koprodukcija

Accademia Musicale Naonis. V sodelovanju z  Artisti Associati di Gorizia ter s podporo Mestne občine Nova Gorica in Comune di Gorizia.

premiera

26. november 2015, SNG Nova Gorica, veliki oder
Druga premiera 17. december 2015, Teatro Verdi, Gorica, Italija

o delu

Arhitekt in urbanist Maks Fabiani se je rodil v kraški vasi Kobdilj leta 1865. Fabianijevi so bili bogata družina narodnostno mešanega porekla; bil je prav toliko Slovenec kot Avstrijec in Italijan. Po študiju arhitekture na Dunaju je v kratkem času dosegel položaj najbolj cenjenega arhitekta avstro-ogrske monarhije. Poleg arhitekture je bil njegova velika strast urbanizem: z načrtoma prenove Ljubljane in Bielskega (današnja Poljska) si je prislužil doktorat dunajske tehniške univerze. To je dokončno utrdilo njegov položaj v avstrijski družbi, postal je celo osebni svetovalec prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Zlato dunajsko obdobje se je zanj končalo s prvo svetovno vojno. Leta 1917 se je preselil v Gorico in postal vodja urada za obnovo porušenih krajev vzdolž soške fronte. Iz tega obdobja so pomembni predvsem njegovi urbanistični in regulacijski načrti za prenovo Gorice in več kot 90 krajev na današnjem slovenskem Primorskem, kot tudi na italijanski strani sedanje meje. Posebno mesto je dobil Štanjel, ki mu je dal v kontekstu Krasa povsem edinstveno podobo. Leta 1935 je bil imenovan za župana Štanjela in ostal na tem položaju do leta 1945. Svojo poklicno pot je bolj ali manj sklenil leta 1947, ko se je s Krasa dokončno preselil v Gorico. Tam je preživel zadnja leta svojega življenja; v relativni revščini, daleč od veličastja mest, ki jih je pomagal graditi, je umrl leta 1962. V tem obdobju se je posvetil pisanju, ustvaril je filozofsko obarvano knjigo Akma – duša sveta; pozorni bralec z njeno pomočjo lažje razume njegove življenjske odločitve pa tudi njegovo arhitekturno in urbanistično delo. »Človek ne more obstajati sam,« je zapisano nekje na straneh knjige. »Sem Slovenec, Italijan, German. Individualnost različnih ras je gonilna sila za vsakršen napredek.«
V predstavi se govorita dva jezika, slovenski in italijanski; nastala je v sodelovanju dveh mestnih občin, Nove Gorice in Gorice, z umetniki z obeh strani meje. Predstava sledi Fabianijevi življenjski poti in obenem utrjuje vez med današnjima Goricama, v katerih se od nekdaj prepletata oba jezika in obe kulturi.

sng ng logo ležečartisti associati

 
 


 

logotip mong, malicomune di gorizia

 

 

 

 

 

 
Predstavo spremlja razstavni projekt Ƒ2 (Fabiani Fashion) avtorice Tanje Devetak: oblikovalske oblačilne podobe, ki odsevajo inspirativne vplive posameznih izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija v Ljubljani. Razstava, ki sta jo podprli Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Nova Gorica, bo na ogled do 9. 12. 2015 v foyerju SNG Nova Gorica.

mestna občina ljubljanalogotip mong, mikro

druge opombe

Foto SNG Nova Gorica / Damir Ipavec

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 26. 11. 2015 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera. Za Vabljene in Izven.
  • 27. 11. 2015 ob 11.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za Šolo. Preloženo.
  • odpovedano
  • 17. 12. 2015 ob 20.45. Teatro Verdi Gorica, Italija. Premiera.
  • 11. 06. 2016 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Konto, FaceTeater in Izven. Izbirna predstava za abonente.