Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Nebojša Pop-Tasić

Zakaj ptiči pojejo

Komedija o žalosti

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.

Igrajo

premiera

29. september 2016, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

Nahajali bi se v navadni soseski, če ne bi bila tako nenavadna – tu nekdo kriči, nekdo se ubije, ptiči pa kar pojejo; tu živijo precej navadno nenavadni stanovalci: upokojenec, policaj in njegova žena, medicinska sestra, žalostni dedič svoje tete, trgovec z rabljenimi ljudmi in živalmi, povožena peška, absolvent medicine, poštar in igralec. Vsi trpijo, potihem kričijo in o tem ne govorijo. Njihovo življenje je navidez mirno, spodobno in urejeno. Vsi imajo polne roke dela, vendar imajo polne roke tudi samih sebe. Torej: videli bomo ljudi, ki so nenavadno navadni, ki so nečloveško človeški, ki so nam neverjetno podobni. Videli bomo ljudi, obsojene na grozljiv spomin: spominjajo se samih sebe takšnih, kakršni nikoli niso bili. Videli bomo igro takšno, kakršna je: brez okraskov, usmiljenja, odvečnih interpretacij ali sodobne patetike. V ta cirkus je nevarno vstopiti in iz njega nemogoče izstopiti.

Besedilo Nebojše Popa Tasiča, komedija o žalosti, je nastalo na željo gledališča in režiserke Yulie Roschina; z njo sta že ustvarila navdihujočo uprizoritev Gospa Bovary, ki je prejela več nagrad (nagrada tantadruj za igralsko stvaritev, Borštnikova nagrada za režijo, Borštnikova nagrada za mladega igralca, nagrada Sklada Staneta Severja za igralske dosežke, bršljanov venec za dramsko besedilo). Besedilo govori o ujetosti človeka v igro življenja, iz katere ne more izstopiti, saj ga določajo drugi, določa ga vse okrog nas, vse nad nami in vse pod nami. Nesvobodni kričimo, stokamo, jokamo in piskamo in se niti od daleč ne moremo primerjati s pticami, ki svobodno pojejo pod nebom. Besedilo korespondira z več besedili slovenske dramatike, ki precej melanholično orisujejo temačne ulice človeškega nezavednega, vendar se vsemu temu, kljub solzi v kotu očesa, široko smeji.

Gledališki list

v medijih

 

Marij Čuk, Primorski dnevnik, 1. 10. 2016

Andraž Gombač, Primorske novice, 7. 10. 2016

Ingrid Kašca Bucik, Radio S1, 30. 9. 2016

Matej Bogataj, Delo, 19. 10. 2016Komentarji
SNG Nova Gorica spodbuja razpravo uporabnikov o predstavah in o objavljeni vsebini na spletnih podstraneh predstav. Uporabnike pozivamo, da se pri komentiranju držite teme in upoštevate pravila govornega bontona. Tudi ostro kritiko ali nestrinjanje s posameznimi mnenji je mogoče izraziti brez osebnih napadov in žalitev. Neprimerne in žaljive vsebine bodo odstranjene.

Želim oddati komentar

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 29. 09. 2016 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera. Za abonma Premiera in Izven.
  • 01. 10. 2016 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Sobota, Konto, FaceTeater in Izven.
  • 05. 10. 2016 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Sreda, Konto, FaceTeater in Izven.
  • 06. 10. 2016 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Četrtek, Konto in Izven.
  • 07. 10. 2016 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Petek, Konto in Izven.
  • 14. 10. 2016 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Veliki oder, Konto, FaceTeater in Izven.
  • 25. 03. 2020 ob 00.00. Splet. Ogled predstave na spletu od 25. 3. dalje!