Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
On/a; foto SNG Nova Gorica / Urška Boljkovac

On/a

Plesno dramska uprizoritev

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 5 minut in nima odmora.

koprodukcija

MN Dance Company

premiera

16. november 2017, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

V iskanju svoje celostnosti, sreče in izpolnitve se pogosto zanašamo na drugega, na moškega ali na žensko ob nas. Zdi se nam, da so nas bogovi nekoč davno razcepili na dvoje in da odtlej neustavljivo iščemo svojo drugo polovico. Lastno enost smo si obetali najti v idealu romantične ljubezni, v popolnosti osebe, s katero smo združili svoje življenje, vendar nas to vedno in znova pušča same, zaprte v lastno samoto in nedosegljivost takšnega ideala v vsakdanjem in zemeljskem življenju. Morda nas bo neustavljivo iskanje nekoč pripeljalo do cilja in bosta tisti drugi On ali Ona oživela zunaj in znotraj nas, se z nami združila v neuničljivo zavezništvo; in morda bomo ob tem ugotovili, da nismo bolj kot vse na svetu potrebovali tega, da nas nekdo ljubi, ampak to, da nekoga ljubimo.

Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, ustanovitelja MN Dance Company, ki deluje na področju popularizacije plesa med vsemi generacijami in razvija navdihujoč ter prepoznaven plesni stil, sta v koprodukciji z SNG Nova Gorica ustvarila že dve odmevni celovečerni uprizoritvi, plesno Urbane zgodbe – Soba z razgledom in Kravata (2014) ter plesno-dramsko Zarota tišine (2016). Tokrat so se mednarodni zasedbi plesalcev in igralcema iz novogoriškega ansambla pridružili še glasbeniki, ki z živo glasbo spremljajo pare v strastnem iskanju formule ljubezni in osebne izpolnitve.

Gledališki list

v medijih


 

Ingrid Kašca Bucik, RA SLO 1, 17. 11. 2017

Marij Čuk, Primorski dnevnik, 28. 11. 2017

festivali in gostovanja v tujini

 • TR Schouwburg Rotterdam, Nizozemska, 2018


Komentarji
SNG Nova Gorica spodbuja razpravo uporabnikov o predstavah in o objavljeni vsebini na spletnih podstraneh predstav. Uporabnike pozivamo, da se pri komentiranju držite teme in upoštevate pravila govornega bontona. Tudi ostro kritiko ali nestrinjanje s posameznimi mnenji je mogoče izraziti brez osebnih napadov in žalitev. Neprimerne in žaljive vsebine bodo odstranjene.

Zarja Trkman

22.11.2017

Predstava, ki me ni pustila ravnodušno.Predstava o ljubezni, zaljubljenosti, samoti, enosti, celoti … Plesno gledališka predstava v koprodukciji SNG iz Nove Gorice in MN Dance Company.
Z vrhunskimi plesalci, z glasbo v živo, s parafraziranimi teksti Brechta, Rumija … Zajca, Platona, Visoke pesmi … Uvodni gibi vrhunskega para Nastje Bremec Rynia in Michala Rynia, ki sta si, mimogrede, letošnje poletje izrekla usodni DA, je navdušila še takšnega nepoznavalca plesa, sodobnega plesa. Morda sta pa navdih za ON/A, S/HE dobila prav na svoji poroki.Zaljubljenost. “Kje sem”, vpraša ona. “Eno sva, imava 4 noge in štiri roke, dva obraza.”Ko se zaljubljenca spoznavata, ko je vsak dotik pomemben, ko se gledata, ko raziskujeta vsako celico telesa, si ne moreš kaj, da ne bi užival v igri dveh teles, v plesu dveh duš, ki hočeta postati CELOTA. Vse je novo, vse je lepo, iskanje svoje polovice, sorodne duše, to večno hotenje vsakega, ki se rodi na Zemljo. Pa je to sploh možno? Najti sorodno dušo, ustvariti eno bitje, ustvariti celoto? Izkaže se, da ne. Morda se bosta pa našla na drugem kraju, na drugem svetu. Se združila in postala angelsko eno. Iščeta se, hrepenita drug po drugem, verjameta, da bo njuna ljubezen večna. Ples dveh teles, ki ponazarjata celoto, ENO, je izveden tako perfektno, da te prepriča v popolno ljubezen, v večno ljubezen.
Sledi fantovščina in poroka, pospremljena z glasbo v živo, ki me je spomnila na Pink Floyde in Marca Knopflerja. Izredna popestritev plesno dramske predstave, tako drugačne, tako posebne. Nekaj novega v režiji Nastje in Michala. Takih ju nisem poznala. Presenetila sta, v pravem pomenu besede, ne samo mene, tudi druge. In prav to daje predstavi neko novo dimenzijo, nekaj izvirnega. Rock glasba, petje in gibi, dramski vložki, te ponesejo v neki znan čas, ki je že minil, pa vendar je še živ, aktualen. Že na poroki pride do krega med prijateljema, zaradi neveste, seveda, kar ne obeta nič dobrega. Poroka se sicer konča s plesom mladoporočencev, a grenak priokus ostane. In potem ples dveh SAMOT, ki se iščeta, a se ne najdeta. Konča se s samoto pepela, ki ni samota, temveč je UBITA SAMOTA. Padec v jamo, v grob, se konča z besedami neveste: “Hočem se ponovno roditi, tokrat kot Celota.” Simbolika je več kot očitna.
In potem vstajenje iz groba, ponovno rojstvo. Česa? Celote, ljubezni, enega? Vprašanje, ki sem si ga zastavila po koncu vrhunske predstave. Najverjetneje nič od tega. Vsaj ne na Zemlji. Morda je možno nekje drugje, v drugem svetu, v svetu angelov? Morebiti. Kdo ve? Jaz ne! Vem le to, da sta me zopet navdušila Nastja in Michal, da nikoli ne razočarata, da vedno dajeta vse od sebe, ne nazadnje o tem govori tudi popolnoma mokro telo Michala in dovršenost gibov prav vseh, ki so v predstavi sodelovali.
Vrhunsko dogajanje ste nam ponudili, veliko vprašanj, ki si jih človek zastavlja, a le malo odgovorov. Odgovor mora najti vsak obiskovalec sam.
Na svetu nisi zato, da si ljubljen, temveč zato, da ljubiš, bi morebiti bil pravšnji odgovor. Občinstvo je s stoječimi ovacijami pospremilo izvajalce k zasluženemu počitku, po dveh mesecih celodnevnega garanja, neprespanih ur, vse z namenom, da bi nam ponudili kar največjo mojstrovino. Uspelo vam je, dragi umetniki. Hvala vam za prekrasen večer. Izjemno!
Želim oddati komentar

Prikaži celoten spored za predstavo

 • 16. 11. 2017 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera. za abonma Premiera in Izven
 • 17. 11. 2017 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Ples, Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente
 • 19. 11. 2017 ob 17.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente
 • 20. 11. 2017 ob 11.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za Šolo
 • 27. 02. 2018 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente
 • odpovedano
 • 17. 04. 2018 ob 19.30. Cankarjev dom Ljubljana
 • 23. 10. 2018 ob 20.30. TR Schouwburg Rotterdam, Nizozemska
 • 04. 03. 2019 ob 20.00. Kosovelov dom Sežana
 • 09. 04. 2020 ob 20.00. Splet. Ogled predstave na spletu od 9. 4. dalje!