Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Matija Ferlin

Staging a Play: Steklena menažerija

Gostuje Emanat

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 25 minut.

o delu

Matija Ferlin v svoji novi predstavi Staging a Play: Steklena menažerija ponovno razpira vmesno področje med abstrahiranim plešočim telesom in konvencijami gledališkega jezika. Ferlin in skupina štirih plesalcev se tako spopade s skoraj nemogočo nalogo, s katero poskušajo na novo iznajti gledališkost skozi potencial, ki izhaja iz sopostavitve telesa in besedila. Odrski prostor tako vzpostavi možnost razpiranja napetosti, ki nastanejo med preizpraševanjem gledaliških konvencij in odpiranjem novih imaginacij.

»Ko sem lani delal kot koreograf in svetovalec za odrski gib v predstavi, nastali po dramski predlogi Franza Grillparzerja, sem se zalotil ob naslednjem razmišljanju: Besedilo beremo in ga govorimo. Moramo pri delu z dramskim besedilom zapisano besedo na oder vedno postaviti kot izgovorjeno besedo? Ali lahko telo najde nek drugačen, notranji aparat, s katerim artikulira govorjeno besedo? Ali lahko orodje, ki je v klasičnem gledališču sekundarno, postane primarno? Odgovore na ta vprašanja lahko dobim le, če za naslednjo predstavo angažiram plesalce.«
Matija Ferlin

Predstava je nastala po motivih drame Steklena menažerija avtorja Tennesseeja Williamsa v posebnem dogovoru z University of the South, Sewanee, Tennessee, ZDA

 

Koncept in režija: Matija Ferlin
Izvedba in koreografija: Loup Abramovici, Anja Bornšek, Maja Delak, Matija Ferlin, Žigan Krajnčan
Dramaturgija: Goran Ferčec
Scenografija: Mauricio Ferlin
Glasba: Luka Prinčič
Kostumografija: Matija Ferlin
Maska in oblikovanje frizur: Tinka Pobalinka
Vodenje luči in tehnično vodstvo: Saša Fistrić
Oblikovanje: Tina Ivezić
Fotografija: Nada Žgank
Prevodi: Katja Kosi
Slovenska lektura: Melita Silič
Angleška lektura: Ame Henderson
Administracija: Nina Janež
Izvršna produkcija: Sabina Potočki

v medijih

Tako vsak nastopajoči poustvari svojo koreografsko strukturo, največkrat tudi improvizirano, ki osvetli dramski lik, celoto pa poglablja in bogati s svojim gibalnim spektrom. Zanimivo kako novi izvirni medij razpira nova ustvarjalna plesna obzorja in se koreografska Steklena menažerija izpisuje v novem gibalnem izrazoslovju, komponiranem v abstraktnih plesnih tonih neizrečenih besed, ki docela orišejo Teneesseejevo dramo.
Matija Ferlin se je ustvarjalno in pogumno lotil znane Tennesseejeve drame, jo tudi skupaj s svojo ekipo soustvarjalcev genialno prevajal v telesno govorico in povsem na novo insceniral na podiju plesne dramatike, kar si nedvomno zasluži ogled in pohvalo.


18.1. 2016, Parada plesa, Daliborka Podboj

nagrade

  • Nagrada Gibanice 2017 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 20. 11. 2018 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Ples, Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente