Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Jože Hrovat, Medea Novak, Patrizia Jurinčič Finžgar, Blaž Valič, Arna Hadžialjević, Jure Kopušar; foto SNG Nova Gorica / Peter Uhan

Hanoh Levin

Jakiš in Pupče

יאקיש ופופצ'ה, 1982

Mračna komedija

Prva slovenska uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 45 minut in nima odmora

Igrajo

premiera

18. junij 2020, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

Jakiš in Pupče se ne razlikujeta dosti od večine ljudi. Sta zrela za poroko, a na žalost nista ne lepa ne bogata – pravzaprav sta grozno grda in revna. Kako naj ta osamljena mlada človeka najdeta sorodno dušo, toplino in ljubezen? Rešitev vedno obstaja: s posredovanjem dvomljivega ženitnega posrednika, za katerega njuni obupani starši porabijo vse svoje življenjske prihranke, prideta do spoznanja, da življenje ni lepotni salon in da nimata nobene druge možnosti, kakor da se odrečeta sanjam in pričakovanjem in vzameta, kar se jima pač ponuja – pa četudi ni ravno najboljše od vsega, kar ima svet na zalogi. In Jakiš in Pupče se poročita. A kaj, ko težav s tem ni konec: na poročno noč Jakiš ne zmore »konzumirati« zakona, saj ga Pupče, grda kot krokodil, preveč odbija. Zdaj morajo oboji starši in ženitni posrednik, ki se boji, da ne bi ostal brez honorarja za svojo uslugo, združiti moči in najti pot, da pomagajo mladoporočencema.

Jakiš in Pupče je pisana, hrupna in mračna komedija mednarodno priznanega izraelskega dramatika Hanoha Levina. Njegov svet je krut, mrk in brez iluzij, svojevrsten pekel, kjer morajo tisti, ki vstopijo, opustiti vsako upanje. V tej dramatični komediji lahko le izbiramo med večjo in manjšo katastrofo. In gotovo lahko ostanemo nesrečni prav do srečnega konca. Njegove osebe so patetično smešne kot pustne maske in nas nasmejijo, ko bi morali jokati. Svet je enako absurden kot karneval in tudi enako barvit. Prvo slovensko uprizoritev je na novogoriški oder postavil izraelski režiser Yonatan Esterkin.

Gledališki list

v medijih

 

Ivana Zajc, RA SLO 1, 19. 6. 2020

Iva Koršič, Novi glas, 9. 7. 2020

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 17. 06. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Predpremiera. Abonma Sreda, Veliki oder, Konto in Izven
  • 18. 06. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera. Abonma Premiera in Vabljeni
  • 19. 06. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Petek, Konto in Izven. Po predstavi pogovor z režiserjem Yonatanom Esterkinom in ostalimi ustvarjalci.
  • 21. 06. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Sobota, Nedelja popoldan (po razporedu), Konto in Izven
  • 28. 06. 2020 ob 17.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Nedelja popoldan (po razporedu). Preloženo na 5. 7.
  • odpovedano
  • 29. 06. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Četrtek, Konto in Izven
  • 05. 07. 2020 ob 17.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Nedelja popoldan (po razporedu)