Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Tilen Jeras, Aljoša Möderndorfer, Ana Facchini, Jošt Taraniš, Nebojša Rako, Dušan Teropšič; foto SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Avtorski projekt

Evropa, mati mila

Evropa, mati mila, 2020

Predstava po in ob motivih

Ljubezenska propaganda

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje  Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora

koprodukcija

Zavod Delak

premiera

24. september 2020, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

Beseda Evropa evocira najmanj tri podobe: mitološko Evropo, lepotico, ki jo je v obliki belega bika ugrabil in zapeljal Zevs, Evropo kot geografsko območje z vso njeno pisano, krvavo pisano zgodovino in Evropo kot pojem gospodarsko-politične skupnosti. Izhajajoč iz mita o Evropi predstava pripoveduje intimno zgodbo ugrabljene deklice, ki je postala mati Evrope, kot jo poznamo danes. Njeni sinovi, zdaj sodniki v podzemlju, so zaplodili naše prednike. V naših žilah teče kri Evrope in evropska kri. Pa ona? Kaj ji ostaja? Zasledujemo kronologijo njenega večtisočletnega psihološkega razvoja, ki teče od ljubezni preko osamljenosti, zapuščenosti in razočaranj vse do upora, ambicije in volje po novem življenju. Predstava personificira slogan »oživljanje evropske zavesti« v evropskega voditelja, če smo natančni, voditeljico, in prevprašuje njene psihološke motive in sprožilne dejavnike.   

Avtorska predstava sicer temelji na grškem mitu, vendar vključuje tudi fragmente sodobnih in manj sodobnih avtorjev.

»Ko nasmeh postane maska in optimizem način vedenja, ko dobi komunikacija samozavesten ton, značilen za človeka, ki ne pozna strahu, ko se zapletene stvari tako poenostavijo, da preostane ena sama pot, ker pač 'ni druge možnosti', ko zavlada prepričanje, da vsaka čreda potrebuje vodnika, in pridejo v rabo prispodobe iz živalskega sveta, ko začnejo švigati vzvišeni pogledi, usmerjeni v daljavo, v prihodnost, ker je sedanjost že pod nadzorom, ko je podrejenost nekaj, kar se zahteva predvsem od drugih in postanejo ti zgolj odsev lastne osebe, ta pa je odsev luči, ki ne meče sence, smo očitno naleteli na voditelja; v ustreznem sorazmerju sta ga skupaj izoblikovali narava in kultura.« (U. Galimberti, Miti našega časa)

Tatjana Peršuh prvič režira v SNG Nova Gorica in predstava je prva koprodukcija z Zavodom Delak, raziskovalno in umetniško produkcijsko hišo, ki raziskuje postgravitacijsko umetnost, postgravitacijsko gledališče, kulturalizacijo vesolja, kozmifikacijo umetnosti in deluje na presečišču sodobnih umetniških praks.

Gledališki list

v medijih

 

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper, 25. 9. 2020

Marij Čuk, Primorski dnevnik, 25. 9. 2020

nagrade

  • Ana Facchini – igralska nagrada ZDUS »Duša Počkaj« za izjemne igralske stvaritve, med drugim tudi za vlogo Evrope, 2021

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 24. 09. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera. Abonma Premiera in Izven
  • 25. 09. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Petek, Konto in Izven
  • 26. 09. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Sobota, Konto in Izven
  • 30. 09. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Sreda, Konto in Izven
  • 01. 10. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Četrtek, Konto in Izven
  • 02. 10. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Konto in Izven
  • 11. 03. 2021 ob 20.00. Splet. Abonma in Izven