Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Snovalno gledališče

Galileo

Med znanostjo in umetnostjo

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 35 minut ter nima odmora

premiera

17. januar 2020, SNG Nova Gorica, mali oder

o delu

Galileo Galilei je bil astronom, fizik, inženir, filozof, matematik. Nadeli so mu različna imena, oče opazovalne astronomije, oče znanstvenih metod, oče znanosti. Zaradi svojih izumov in dosežkov velja za eno najbolj prepoznavnih in zanimivih osebnosti v človeški zgodovini. Galileju je inkvizicija prepovedala trditi, da Zemlja kroži okoli Sonca in ne nasprotno. Kljub temu je leta 1632, v delu Dialog o dveh glavnih sistemih sveta, ptolemajskem in kopernikanskem, predstavil svoj nauk, ki je bil leto zatem na procesu v Rimu spoznan za heretičnega, saj je nasprotoval uradni kozmologiji in bibličnim tezam. Tako je bil Galileo pri sedemdesetih obsojen živeti do smrti v hišnem zaporu.

Galilejeva osebnost, življenjska dejstva, znanstvena odkritja in zgodovinsko obdobje, v katerem je živel, so bila izhodišča za raziskovanje in razvoj avtorske predstave. Ustvarjalna ekipa je prepletala navdih, motivacijo, radovednost in usodo zgodovinskega Galileja z iskanjem resnice, sreče in osebne svobode posameznika v današnji družbi. Zakaj? Ker je bil Galileo mojster nepopustljivosti v na videz izgubljenem boju.

Predstava je namenjena mladim (od 15. leta naprej) in odraslim. Lovi ravnotežje med znanostjo in umetnostjo, dramo in lutkarstvom, gledališčem in konferenco.

Zoran Petrovič je študiral režijo na oddelku za alternativno in lutkarsko gledališče DAMU v Pragi, tokrat je v SNG Nova Gorica režiral prvič.

letak Galileo

v medijih

 

Ivana Zajc, RA SLO 1, 18. 1. 2020

MPG, Primorske novice, 22. 1. 2020

Iva Korišič, Novi glas, 6. 2. 2020

Andraž Gombač, Primorske novice, 26. 2. 2020

nagrade

  • uvrstitev predstave v katalog kakovostnih predstav za otroke in mladino Zlata paličica

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 17. 01. 2020 ob 18.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Premiera. Izven
  • 29. 01. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Abonma Mali oder, Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente