Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Avtorski projekt

Galileo

Med znanostjo in umetnostjo

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

premiera

29. januar 2020, SNG Nova Gorica, mali oder

o delu

Galileo Galilei je bil astronom, fizik, inženir, filozof, matematik. Nadeli so mu različna imena, oče opazovalne astronomije, oče znanstvenih metod, oče znanosti. Zaradi svojih izumov in dosežkov velja za eno najbolj prepoznavnih in zanimivih osebnosti v človeški zgodovini. Galileu je inkvizicija prepovedala trditi, da Zemlja kroži okoli Sonca in ne nasprotno. Kljub temu je leta 1632, v delu Dialog o dveh glavnih sistemih sveta, ptolemejskem in kopernikovskem, predstavil svoj nauk, ki je bil leto zatem na procesu v Rimu spoznan za heretičnega, saj je nasprotoval uradni kozmologiji in bibličnim tezam. Tako je bil Galileo pri sedemdesetih obsojen živeti do smrti v hišnem zaporu.

Predstava bo namenjena mladim (osnovnošolcem tretje triade in srednješolcem), pa tudi odraslim. Zasnovana bo na meji med dramo in performansom ter znanostjo in umetnostjo. Lahko bi jo opredelili tudi kot gledališče predmetov, saj bodo modeli teleskopov, mehanizmov in izumov iz Galilejevega časa, ki se večinoma tako ali drugače uporabljajo še danes, oživeli in omogočili interakcijo z nastopajočimi.

Cilj predstave bo spodbujati radovednost, točneje, postaviti radovednost v samo središče vzgibov, ki vodijo k raziskovanju, odkrivanju in novim osebnim zmagam. Leta 2008 je namreč skupina ameriških in japonskih znanstvenikov dokazala, da je za učinkovito učenje najpomembnejša radovednost, lastnost, ki je človeku sicer res položena že v zibelko, vendar pa jo z vzgojo, socialnimi pritiski in vplivi iz družinskega in družbenega okolja pogosto zatremo ter zavremo njen razvoj in razmah. Obenem bosta v predstavi izpostavljeni tudi svoboda in pravica človeka do razvoja svojih vrlin in iskanja sreče, kar vodi ne samo v osebno, temveč tudi v kolektivno dobro. Nenazadnje bo predstava problematizirala sile, ki bi se želele postaviti nad naravne zakone in človeka.

Zoran Petrovič je režijo, alternativno in lutkarsko gledališče študiral na DAMU v Pragi, tokrat bo v SNG Nova Gorica režiral prvič.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.