Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Mihail Afanasjevič Bulgakov

Mojster in Margareta

Мастер и Маргарита, 1958

Satirična fantazijska drama

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

premiera

07. oktober 2021, SNG Nova Gorica. veliki oder

o delu

Ko se v Moskvi pojavi profesor Woland, gosposki čarovnik neznanega porekla z nenavadnim spremstvom, se vsakdanje življenje meščanov obrne na glavo – nekateri ostanejo celo brez nje, nekateri pa se spričo brezglavih odzivov znajdejo za vrati umobolnice. Čeprav so zvečine vsi že tako ali drugače dobro prilagojeni družbeno politični situaciji represivnega stalinističnega sistema, za katerega so značilna tudi skrivnostna izginotja, stopnjevanje čudnih dogodkov povzroča čedalje več nemira in sumničavosti.

Hudičevo poslanstvo se preplete tudi z usodo Margarete in Mojstra, ki je napisal roman z apokrifno zgodbo o Pilatu in Ješui. Ker so kritiki njegovo subjektivno interpretacijo biblijske zgodbe grobo zavrnili, je Mojster obrnil hrbet »normalnemu« življenju in se zatekel v norišnico, a njegova ljubica Margareta se odloči, da bo prodala svojo dušo in ga tako rešila.

Kaj se zgodi, če v trenutku popolnega obupa srečaš neznanca? In ti ta neznanec ponudi rešitev iz obupa? Bi podpisal pogodbo z neznancem? Bi sprejel rešitev ne glede na ceno? Bi se osvobodil strahu? Ali pa je laže prenesti strahopetnost, saj smo nanjo že privajeni?

V veličastni romaneskni mojstrovini se prepletajo tri zgodbe, postavljene v surrealno pokrajino Sovjetske zveze, antične Judeje in sanj; v vseh treh se z različnih zornih kotov osvetljujeta večni boj med dobrim in zlim ter vprašanje svobodne volje. Od Moskve do Jeršalaima in od nebes do pekla bodo v odrski priredbi preigrane navdihujoča ljubezenska zgodba, fantazmagorija in jedka satira.

Najbolj odmevni roman enega največjih ruskih satirikov je doživel številne gledališke in filmske upodobitve, tudi na Slovenskem dve odmevni postavitvi v MGL in mariborski Drami, tokratno priredbo za oder je oblikovala Nona Ciobanu, priznana režiserka romunskega rodu, ki je v Sloveniji pred leti režirala gledališko adaptacijo scenarija za film Nočni portir v SNG Maribor.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.