Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Tjaša Bucik, Anuša Kodelja; foto SNG Nova Gorica/August Adrian Braatz

Tjaša Bucik, Anuša Kodelja, Tereza Gregorič

Nisem dekle niti ženska

Plesno-gledališka uprizoritev

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

koprodukcija

Zavod Scaramouche, Adrian film, MP3 Project ASD (Rim), Kulturni dom Gorica, Park Pečno. Predstavo je podprla Mestna občina Nova Gorica.  

premiera

24. april 2021, spletna premiera, SNG Nova Gorica

o delu

Izhodišče projekta sta mladi umetnici – plesalka in igralka –, ki v trenutni situaciji ne moreta v polnosti opravljati svojega poklica. Ravno, ko zaključita študij in naredita prvi korak v poklicno življenje, se svet zapre. Zapre in zahteva fizično razdaljo. Gledališče in ples nujno potrebujeta prisotnost gledalca, zahtevata človekovo bližino. Prvič po odločitvi za študij umetnosti se znajdeta doma. V mestu, kjer sta skupaj odrasli. V mestu, kjer sta sanjali o svoji prihodnosti. V mestu, kjer sta zgradili temelje svoje umetnosti, med drugim tudi s tem, ko sta ga pustili za seboj. Vrnitev domov in brezdelje vzbujata občutke nazadovanja, stagnacije in prinašata izgubo smisla v obdobju, ki ga v veliki meri opredeljuje začetek poklicne poti. Na dan privrejo spomini iz otroštva in najstništva, ki so povzročili zelo podobne občutke kot danes in se prepletajo z uvidom v trenutno realnost. Realnost, ki samo sebe, in s tem vse spomine, postavlja pod vprašaj. Analogno s temi pa se razpira vprašanje umetnosti, ki lahko zaživi šele v stiku z gledalcem.  Zaprtje kulturnih ustanov in nezmožnost igranja predstav je na splet prinesla množico video vsebin, ki poskušajo ohranjati gledališča v delovanju. Namen projekta Nisem dekle niti ženska je raziskati uprizoritvene potenciale, ki jih kot umetnice nosimo v danem prostoru in času. Kaj smo izgubile, kaj imamo in kaj se nam bo še zgodilo?  

v medijih

 

Marij Čuk, Primorski dnevnik, 28. 4. 2021

Iva Koršič, Novi glas, 20. 5. 2021

druge opombe

 V predstavi se uporablja tudi skladba Akire Kosemura YOU

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 24. 04. 2021 ob 20.00. Splet. Premiera. Izven
  • 06. 05. 2021 ob 20.00. Splet. Izven
  • 24. 06. 2021 ob 20.00. Arctur Huture Space, Nova Gorica
  • 11. 11. 2021 ob 13.00. Španski borci, Ljubljana. Instalacija. Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA
  • 12. 11. 2021 ob 00.00. Španski borci, Ljubljana. Instalacija. Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA
  • 13. 11. 2021 ob 21.00. Španski borci, Ljubljana. Predvajanje posnetka predstave. Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA
  • 13. 11. 2021 ob 00.00. Španski borci, Ljubljana. Instalacija. Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA