Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Jaka Smerkolj Simoneti

Zvezdice

2023

Učilniška predstava

Krstna uprizoritev

na sporedu

spletni nakup vstopnic

  • 06. 03. 2024 ob 18.00 Gimnazija Nova Gorica. Predpremiera. Izven
  • 07. 03. 2024 ob 18.00 Gimnazija Nova Gorica. Premiera. Izven
  • 11. 03. 2024 ob 18.00 Gimnazija Nova Gorica. Izven
koprodukcija

European Theatre Convention (projekt ETC Young Europe IV: Unheard voices)

Igrajo

premiera

07. marec 2024, Gimnazija Nova Gorica

o delu

Po zdolgočasenem predavanju šolske psihologinje, gospe Kavka, se med glavnim odmorom med dvema dijakoma zgodi incident. Okoliščine so na prvi pogled nejasne. Oto, sicer blesteč športnik, ostane s prebito arkado. Miki, vzoren dijak in odličnjak, je očiten krivec. Skozi njune pogovore in pogovore s šolsko psihologinjo se postopoma razgrinja ozadje spora, ki presega zgolj najstniški izbruh nasilja. Drama tako ne tematizira nasilja samega, temveč predvsem išče vzroke zanj: občutki nemoči, medvrstniško trpinčenje, telesna samopodoba, spolna identiteta, družbeni pritiski in podobno. Nekje onkraj učilnic, hodnikov in šolskih zidov se med Mikijem in Otom razvija intimni odnos, ki ga morda niti nista nikoli pričakovala. Ujeta med pričakovanja drugih in lastne želje, se skušata oklepati tega otoka svobode, prepričana, da trka s svetom ne bo preživel. V tem se srečata z nerazumevanjem tistih, ki naj bi jima pri tem pomagali, ki ne znajo svetovati bolje, kot z mantro: »Zvezdice, zvezdice, pomagajte mi.«

Zvezdice so delovni naslov besedila, ki nastaja znotraj evropskega projekta Young Europe IV: Unheard Voices, čigar cilj je v dramatiki dati besedo raznoraznim marginaliziranim glasovom. V zastavljenem formatu 45 minut je cilj projekta ustvariti uprizoritev, ki ne vabi mladih v gledališče, temveč se gledališče raje odpravi k njim. Uprizoritev bo nastajala pod taktirko režiserke najmlajše generacije, Žive Bizovičar, ki je v preteklosti v SNG Nova Gorica sodelovala z Mladim odrom Amo.

 

Oto: Tut to so sam preživetvene strategije, ne vem, kaj naj ti drugega rečem, ampak jz ne mislm bit žrtev, to sem se že zdavnaj odloču in stojim za to odločitvijo. Lajf je dost v  kurcu že tko k je, ne vem, zakaj bi si ga naredu še bolj težkega, kot mora bit. Nč od tega ne šteje, Miki, nč od tega ni resnično. To ni življenje, to je sam gimnazija.

Jaka Smerkolj Simoneti

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 29. 02. 2024 ob 18.00. Gimnazija Nova Gorica. Premiera. Preloženo na 7. 3.
  • odpovedano
  • 06. 03. 2024 ob 18.00. Gimnazija Nova Gorica. Predpremiera. Izven
  • 07. 03. 2024 ob 18.00. Gimnazija Nova Gorica. Premiera. Izven
  • 11. 03. 2024 ob 18.00. Gimnazija Nova Gorica. Izven