Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Conor McPherson

Božiček

Gostujeta Mestno gledališče Ptuj in Mini teater Ljubljana

Monokomedija

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

o delu

Conor McPherson je eden najboljših sodobnih irskih dramatikov in režiserjev, ki je za svoja dela prejel številne nagrade in priznanja. Njegova dela krasi izjemna karakterizacija in živost likov ter tok pripovedi, ki je zelo živ, sugestiven in duhovit.
O svoji monokomediji Božiček (St. Nicolas), ki jo je napisal leta 1996, je zapisal: »Božiček je igra za enega igralca. Igra le eno osebo in se nič ne pretvarja. Samo pove nam zgodbo. In po moje je to vsa umetnost.
Kadar se dva ali več igralcev pogovarjajo na odru, se nam ni težko pretvarjati, da v bistvu niso v gledališču. Če so dobri, potem so lahko kjerkoli ... Nekje na gori, na nogometni tekmi, pod morjem, kjerkoli. Ampak ko en igralec nagovarja publiko, imamo pred seboj vodiča. Razlaga nam stvari, ki so izven gledališča, ne da bi jih hotel poustvariti na odru. Gledališče je samo prostor, kjer se srečamo. In če je dobro, nas samo spomni, da smo v gledališču in da smo radi tu.
In to je vsa umetnost, saj se z igralcem spajdašimo na zelo neposreden način. Še posebej, če imamo pred seboj zelo znanega igralca, ki se na majhnem odru pretvarja, da je nekdo drug ... Gre za to 'Kdo zdaj tu koga nateguje?' In to zna biti zelo bogata in osvobajajoča izkušnja. Zato ker vsi po malem igramo. To je zelo odraslo in olikano igranje, dovoljeno, no, pa saj je veliko stvari takih. Na primer, da za svoj lik vzameš gledališkega kritika.«
Predstavo je na oder postavil domači režiser Peter Srpčič, ki se je v Mestnem gledališču Ptuj zapisal po nekaj nepozabnih režijah komičnih besedil, kot so bila Najstarejša obrt in Prava baba. Prav tako pa je izjemen uspeh dosegla predstava o beguncih Mahmud, ki je v letu 2016 zmagala na mednarodnem festivalu v Libanonu.

 

Režiser, dramaturg, scenograf, kostumograf, prevajalec in izbor glasbe: Peter Srpčič

Asistent režiserja in lektor: Simon Šerbinek

Avtor videa: Mito Gegič

Mojster fotografije in snemalec: Stanč Zebec

Igralka na video posnetkih: Urška Centa

Igra: Gorazd Jakomini

Posebna zahvala: Mateji Benedeti in Belindi Radulovič, avtoricama kostumov na posnetku, ustvarjenih za predstavi Žabe in Michael Kohlhaas, obe v produkciji MG Ptuj.

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 02. 04. 2019 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Za abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente