Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Leja Jurišić, Milko Lazar

De facto (Pojdi s seboj)

Gostujoča predstava. Produkcija: Pekinpah, Leja Jurišić. Koprodukcija: Cankarjev dom

Koncertni performans

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 15 minut brez odmora

o delu

Projekt De facto (pojdi s seboj) gradi na sobivanju dveh izrazitih umetniških individualistov: Leja Jurišić in Milko Lazar s koncertnim performansom naslavljata samobitnost življenja – in s tem tudi umetniškega ustvarjanja – v vrtincu sodobne apatije in odtujenosti. Njun angažma izhaja iz težnje po odkrivanju resnice, iz želje po posameznikovi osvoboditvi od vseprisotne totalitarnosti smisla, da bi markiral pot do avtentičnosti njegove bivanjske izkušnje, njegove svobode, upora ...

Na podiju, prekritem s podobo Michelangelove Poslednje sodbe, se odvija kompaktna odrska celota, zgrajena na svojevrstnem dialogu med glasbenikom in plesalko, ki skozi hibridno odrsko formo vešče preigravata lastni avtorski poziciji. Njuno izvajanje temelji na raziskovanju (ne)zmožnosti preseganja lastnega položaja, kot tudi na spontanih interakcijah z Drugim, bodisi na neposredni ravni giba in zvoka kot tudi na nivoju, kjer se njun odnos levi v čutno alegorijo širše družbene konstelacije. Predstava De facto (pojdi s seboj) na ta način mapira teren za iskanje resnice v postfaktičnem svetu. Resnice, zrcaljene v odrski prezenci neukročenega ženskega telesa in dekonstruirane zvočne matrice, ki pred gledalci prerasteta v čutno manifestacijo hrepenenja, strasti in poguma.

Leja Jurišić je plesalka in koreografinja, ki se udejstvuje na področju performativne in politične umetnosti. S svojimi avtorskimi deli je nastopila v številnih ustanovah po Evropi, ZDA in Mehiki. Prejela je več nagrad; med drugim je z Markom Mandićem za performans Skupaj prejela Borštnikovo nagrado in nagrado Ksenije Hribar.

Milko Lazar je skladatelj in multiinstrumentalist, ki deluje na področju sodobne komponirane in jazzovske glasbe. Z različnimi zasedbami je posnel več kot petdeset LP in CD plošč ter dvajset avtorskih CD albumov. Redno komponira za orkester Slovenske filharmonije in Simfonike RTV Slovenija, prav tako pa tudi za prominentne orkestre v tujini. Njegova dela so izvajali priznani domači in tuji ansambli po celi Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Kitajski in Rusiji. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada (2005) in Župančičevo nagrado (2010).

Avtorja: Leja Jurišić in Milko Lazar
Glasba: Milko Lazar
Koreografija, ples: Leja Jurišić
Scenografija, luč, kostumi: Petra Veber
Tehnični vodja: Igor Remeta
Producent: Žiga Predan

Produkcija: Pekinpah, Leja Jurišić
Koprodukcija: Cankarjev dom

Festival UBRANE NOTE – sekcija ObGlasBo / Pretočnice 2020 - Kud Morgan

v medijih

Nova predstava Leja Jurišić in Milko Lazar: De facto (pojdi s seboj), ki smo si jo nocoj premierno ogledali v Cankarjevem domu, je odlična. Problemov in protislovij sodobne umetniške proizvodnje ali »stvarjenja« – recimo: Kako kaj narediti iz nič? – se loti tako, da dve umetniški praksi – sodobni ples in sodobno glasbo – sooči v seriji »faktov« (lat. factum iz facere = narediti) ali dejanj, ki se postopoma grade v koncert »možnega«.

Rok Vevar, 12. 5. 2019

Na tak način je tudi sodobnoplesni medij, ki v priznanosti gotovo zaostaja za resno glasbo, afirmiran na najboljši možen način: Leja Jurisic Milko Lazarju v vsem parira, saj v koreografijo vključuje vsako specifičnost svojega (ozaveščenega, seksualiziranega) telesa.

Dnevnik, Pia Brezavšček, Resnica je v redukciji, 20. 5. 2019

V medsebojnem odrskem prepletu glasbe in plesa, se v njem zrcali predvsem nuja po ustvarjanju, ki v temeljitem poznavanju zakonitosti vseh treh medijev, plesa, glasbe in odrske prisotnosti, zavestno prestopa meje in pod vprašaj postavlja uveljavljene postopke. 

Performans De facto (pojdi s seboj) v izvedbi Leja Jurisic in Milko Lazar

ARS - 3. program Radia Slovenija ocenjuje Petra Tanko, 17. 5. 2019

Jurišić in Lazar v De facto (pojdi s seboj) smelo in intenzivno utelesita prehajanja med izraznimi modusi, vlogami in lastnimi ustvarjalnimi identitetami, pristopi in postopki in s tem, nerodno rečeno, na osebni in širši ravni ustvarita nekakšno dekonstrukcijo faktografskega. A tu ne gre zgolj za nenehna prehajanja, temveč tudi za utelesitve in ravno skozi ta vmesja lahko ta predstava-koncert-performans premišljuje tudi (po)resnico.

Neodvisni, Luka T. Zagoričnik, Dekonstruirana faktografija, 12. 6. 2019

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 10. 10. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente