Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Ivor Martinić

Le zaljubiti se ne smemo

Dobro je, dok umiremo po redu, 2019

Gostuje Mestno gledališče ljubljansko

Drama

Prva slovenska uprizoritev

na sporedu

spletni nakup vstopnic

  • 26. 05. 2022 ob 20.00 SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente

trajanje Predstava traja 1 uro in 15 minut in nima odmora.

o delu

»To so samo ljubezenski problemi. Pomisli, kako je ljudem, ki umirajo v poplavah…«

Dežuje. Dežuje. Dežuje. Grozijo poplave in slavnostno odprtje luksuzne restavracije je odpovedano. V restavraciji so se zbrali njen lastnik Janko, njegova žena, od katere se pravkar ločuje, in njegova nova partnerica. Pozneje se jim pridruži še dekle, ki jo je Jankov sin nedavno zapustil, ker odhaja v Ameriko. Jankov oče se medtem v bolnici poslavlja od življenja. Noč, dež in hlad vladajo tudi v njihovih srcih. To je drama o poslavljanju, drama o odhajanju, o zapuščanju znanega, kar je zmeraj boleče in povezano z negotovostjo.

Mnogo pripetljajev in izrečenih besed v tej noči je tudi in predvsem smešnih. Glavni junak Janko je melanholičen – in komičen. Je tudi prestrašen – in kot tak vreden pomilovanja. Priča smo pripovedi o človeških slabostih, krhkosti odnosov in nemoči. O strahu pred življenjem in strahu pred spremembami – tako pred neizbežnimi (ločevanje otrok od staršev, staranje, smrt) kot tistimi, za katere se odločamo sami (nova zveza, selitev v tujino). Ivor Martinić se sprašuje, ali imamo pravico do spremembe, čeprav z njo prizadenemo svoje bližnje. Bolečina Martinićevih likov je živa in vseobsegajoča ter seže v srce. Obenem pa vzbuja upanje in vliva moč. Tudi humor in avtohumor.

Ivor Martinić (1984) je eden najprodornejših hrvaških dramatikov mlajše generacije. Zadnja leta živi v Barceloni. Njegove igre uspešno uprizarjajo tudi številna gledališča v Španiji in Južni Ameriki. V MGL sta bili uprizorjeni že dve njegovi besedili: Drama o Mirjani in tistih okrog nje (2005) in Ko je otrok bil otrok (2015). Igra Le zaljubiti se ne smemo je bila krstno uprizorjena v Zagrebškem gledališču mladih septembra 2019.

 

Prevajalka in dramaturginja Diana Koloini, režiser Alen Jelen, scenograf Matej Filipčič, kostumografka Belinda Radulović, avtorica glasbene opreme Darja Hlavka Godina, lektorica Maja Cerar, oblikovalec svetlobe Boštjan Kos, oblikovalec zvoka Tomaž Božič, asistent dramaturginje, študijsko Jaka Smerkolj Simoneti, avtor fotografij Peter Giodani

Nastopajo Boris Ostan, Bernarda Oman, Iva Krajnc Bagola, Lara Wolf

nagrade

  • Iva Krajnc Bagola - Igralska nagrada “Duša Počkaj" za dveletno obdobje, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) 2022, med drugim tudi za igro v tej predstavi

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 26. 05. 2022 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente