Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Frank Wedekind

Pomladno prebujenje

Gostujeta Kosovsko narodno gledališče in Center za umetnost in družbo - Artpolis

Rock muzikal

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 40 minut in nima odmora.

o delu

Zgodba se osredotoča na usodo mladih, ki so jo doživljali v devetdesetih na Kosovu, v času, ko sta kolektivno in osebno svobodo omejevala Miloševićev politični režim in patriarhat. Mladi in njihove naravne potrebe niso bile prioriteta in tako so bile celo informacije o spolnosti, čustvih, ljubezni in izkušnjah omejene. Šolsko nasilje, psihične in spolne zlorabe, predsodki, nenačrtovane nosečnosti in splav so bili ter ostajajo resnične težave kosovske družbe.

Predstavo posvečajo najstnikom, ki so padli v letih 1998 in 1999 v vojni na Kosovu.

Priredba in režija Zana Hoxha; koreografija Robert Nuha; kostumografija Yllka Brada; scenografija Youliana Voykova – Najman

Igralci Hajat Toçilla, Valmir Krasniqi, Labinot Raci, Arta Muçaj, Shkëlzen Veseli, Semira Latifi, Shpëtim Kastrati, Qëndresa Loki, Verona Koxha, Flamur Ahmeti, Armend Ballazhi
Glasbeniki Alzan Gashi, Arbër Salihu, Drin Tashi

 

Frank Wedekind

Wedekind je nemški igralec in dramatik, ki je na predvečer prve svetovne vojne postal pomembna sila v nemškem umetniškem svetu. Kot neposredni predhodnik modernega gledališča absurda je Wedekind v svojih dramah uporabljal epizodične prizore, fragmentirane dialoge, distorzije in karikature, ki so oblikovale prehod od realizma njegovega časa v ekspresionizem naslednjih generacij.
Značilna tema Wedekindovih dram je nepomirljivo nasprotje med prvinskimi silami spolnosti in farizejstvom družbe. Leta 1891 je objava njegove tragedije Pomladno prebujenje (Frühlings Erwachen) povzročila škandal. Leta 1905 jo je uspešno uprizoril Max Reinhardt, igra sama pa je niz kratkih prizorov – med njimi so tako poetični in nežni, kakor tudi grobi in neposredni – ki se ukvarjajo s spolnim prebujenjem treh najstnikov. V igrah o Lulu, Duh zemlje (Erdgeist, 1895) in Pandorina skrinjica (Die Büchse der  Pandora, 1904) je razširil temo spolnosti na družbeno dno in uvedel večno, nemoralno fatalko Lulu, ki jo uniči tragični konflikt  med spolno svobodo in dvolično meščansko moralo.
Druge Wedekindove igre so še  Komorni pevec (Der Kammersanger, 1899), Markiz in Keitha (Der Marquis von Keith, 1900), Kralj Nikolo ali Takšno je življenje (König Nicolo oder So ist das Leben, 1901), Hidalla (1904) in Franziska (1912). Pisal je tudi poezijo, prozo, pesmi in eseje. Leta 1986 je bil objavljen tudi njegov dnevnik Dnevnik erotičnega življenja (Die Tagebucher: ein erotisches Leben,).

 

Zana Hoxha

Zana Hoxha (rojena 1981) je kosovska gledališka režiserka in ustanoviteljica in voditeljica Artpolisa – kosovske nevladne organizacije, ki promovira umetnost in raznolikost skozi socialni dialog in gradnjo skupnosti.
Režirala je že okoli dvajset gledaliških predstav in jih predstavila v največjih gledališčih na Kosovu, drugod na Balkanu (v Albaniji, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, na Hrvaškem), kot umetnica, aktivistka in pedagoginja pa se je predstavila tudi drugod po Evropi, v Združenih državah, na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki.
Med letoma 2004 in 2011 je bila voditeljica gledališkega oddelka festivala SKENA-UP, med letoma 2011 in 2013 umetniška voditeljica gledališča v Đakovici, je pa tudi ustanoviteljica in umetniška direktorica največjega festivala umetnic in aktivistk FEMART. Zana Hoxha je nekdanja udeleženka programa IVLP (International Visitor Leadership Program) ameriškega zunanjega ministrstva in priznana režiserka, ki je bila za svoje delo nagrajena na Kosovu in drugod v regiji.
Kot umetnica in aktivistka gledališče uporablja za opozarjanje na socialne probleme, s fokusom na  opozarjanje o spolnem nasilju, človekovih pravicah in različnosti. Bila je članica sveta Kosovskega narodnega gledališča, Kosovske mreže žensk, platforme CIVIKOR.

nagrade

  • Grand Prix na mednarodnem festivalu Skupi 2020, Skopje, Severna Makedonija
  • Nagrada za najboljšo predstavo leta 2020, ki jo podeljuje Ministrstvo za kulturo, mladino in šport, Kosovo

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 04. 07. 2022 ob 21.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Izbirna predstava za dosedanje abonente. Darilna predstava za nove abonente. Abonma Konto in Izven