Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

William Missouri Downs

Poglej me!

Gostuje Gledališče Celje

Komedija

Prva slovenska uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 15 minut

o delu

William Missouri Downs, rojen leta 1955, je ameriški pisatelj, scenarist, komediograf, igralec, režiser in producent. Sam pravi, da je postal pisatelj, ker ni bil dober v ničemer drugem. Ko je izgubil priložnostna dela, s katerimi se je ob pisanju preživljal, se je preselil v Los Angeles. Tam je na UCLA diplomiral iz scenaristike. Še kot študent filmske šole je za svoje scenarije prejel številna priznanja, vključno z nagrado Jacka Nicholsona.
V Hollywoodu je začel kot tajnik režije pri filmu, študiral pa je tudi pisanje za sitcom. Njegov opus obsega sedemnajst iger in komedij. Zanje je prejel številne ameriške nagrade. Veliko ga uprizarjajo po Ameriki, pa tudi v Španiji, Kanadi, Rusiji, Singapurju, ZAE, Švici, Avstriji, Izraelu, Indiji in Južni Koreji. Pred kratkim se je v gledališču Royal Court v Londonu uvrstil v finale za nagrado Nick Darke. Na Slovenskem se bomo z njim srečali prvič.
Poglej me! (2007) je klasično napisana komedija, ki združuje elemente situacijske in verbalne komike, elemente komedije nravi, mestoma tudi kriminalke in romantičnega trilerja. Phil je prijazen mladenič, ki je diplomiral iz filozofije, dela pa kot pomočnik računovodja Normana v nekem podjetju. Nesmrtno je zaljubljen v šefovo tajnico Sophio, ki je prav tako diplomirala iz filozofije. Sanjari o njuni skupni prihodnosti in srečnem življenju. Njegova zagledanost je v zabavo celotnemu podjetju. Sophia o tem seveda ne ve ničesar. Phila sploh ne pozna, še več, niti ne ve, da obstaja. Poročiti se namerava s šefom, ki sicer ni prijazen, kot je Phil, a ji na prvi pogled morda lahko omogoči srečno in lagodno življenje. Toda to Phila ne ustavi. Hoče dokazati, da je lahko tudi on dobra izbira za lepo Sophio, da si lahko pridobi njeno pozornost, naklonjenost in ljubezen. A tu nastopi zagata: ne glede na vse njegove pristope Sophia Phila sploh ne zazna, zanjo je popolnoma neviden. V njenem svetu Phil ne obstaja, zdi se, kot da živita v vzporednih resničnostih. Ona je v svojem svetu osredotočena na prihodnost s šefom, Phil v svojem svetu hrepeni po njej, nekje pa obstaja še ženska, ki hrepeni po Philovi pozornosti, on pa seveda zanjo sploh ne ve.
Zabavna komedija polna preobratov, nenadnih naključij in absurdnih nesporazumov bo zabavala širše občinstvo.

 

Prevajalka Tina Mahkota, režiser Luka Marcen dramaturginja Tatjana Doma, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Ana Janc, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalka giba Lara Ekar Grlj, lektorica Živa Čebulj, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, asistentka lektorice Eva Pori

Igrajo Žan Brelih Hatunić, Lucija Harum, Aljoša Koltak, Lovro Zafred, Đorđe Dimitrijević, k. g., David Vitez, k. g.

druge opombe

Foto Uroš Hočevar/SLG Celje

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 11. 12. 2022 ob 18.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Nedelja popoldan, Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente