Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Maja Poljanec Nemec; foto SNG Nova Gorica/ Peter Uhan

Hermann Hesse

Avgust

Studio SNG Nova Gorica

Pravljica za odrasle

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora

koprodukcija

V sodelovanju s Teatrom na konfini

premiera

29. september 2020, SNG Nova Gorica, mali oder

o delu

Avgust je fantek, sin mlade revne vdove, ki je moža izgubila v nesreči še pred otrokovim rojstvom. Mati v svojega sinka polaga vse sanje in upanje in na tem svetu ni želje, ki je ne bi imela zanj. Soseda, malce čudaškega starčka z geranijami na oknu, prosi, če bi mu bil boter. Ta za krstno darilo ponudi, da za sina izpolni eno željo. Mati se ne more odločiti za nobeno od svojih skritih želja, nenavadno darilo jo tudi zmede in sosedu seveda ne verjame, vendarle si v zadnjem trenutku nekaj zaželi; in sicer, da bi njenega sina morali vsi ljudje ljubiti. Uresničitev želje pa se tekom časa sprevrže v prekletstvo, ki Avgusta skoraj pahne v smrt. Potreba po tem, da bi nas imeli ljudje radi, da bi nas priznali in občudovali, se skriva v vseh nas. Zgodba o Avgustu pa nam skuša prikazati resnični vir ljubezni, ki ni v zunanji potrditvi, temveč v naši lastni sposobnosti ljubiti druge, četudi nas prizadenejo, ali če sodimo, da ravnajo nepravilno. Pomaga nam, da tudi v takih situacijah, pod skorjo svojih lastnih predsodkov, strahu ali zadržkov, v sočloveku vidimo tisto večno lepoto in čudež življenja.

Hessejev Avgust je tenkočutna pravljica za odrasle, ki je, ko jo enkrat preberemo, ne moremo več zares pozabiti. Pozabimo jo lahko le za nekaj časa, potem pa spet najde pot do nas, saj nas zaznamuje s svojo globino, izpovedno in umetniško močjo. Igralka Maja Poljanec Nemec se je zgodbe, ki jo je brala tudi svojima otrokoma, znova spomnila v začetku popolne ustavitve javnega življenja in jo je s svojim življenjskim in umetniškim sopotnikom Miho Nemcem ter drugimi sodelavci pričela uprizarjati najprej doma, potem pa v Studiu SNG Nova Gorica in v sodelovanju s Teatrom na konfini. Uprizoritev zrcali izrazito potrebo trenutnega časa – potrebo po bližini, po pristnem stiku z drugimi in po etiki, kar v uprizoritvi nakazujejo tudi lončnice, posvojene iz Zavetišča za zavržene rastline v Velenju, ki s svojo prisotnostjo vzpostavljajo svet, ki presega naše vsakdanje razmišljanje.

Posebna zahvala Jaru Novaku, da je dovolil uporabiti svoj prevod; vsem posvojenim rastlinam iz Zavetišča za zavržene rastline, Anamari Hrup in Evi Jeri Hanžek (uporabljeni so nekateri podatki iz njune magistrske naloge Zavetišče za zavržene rastline / Festival zavetišča za zavržene rastline Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in iz njune knjige umetnic Zelene zgodbe);  Projektu Atol, da je velikodušno posodil luči za rast rastlin; vsem zaposlenim v SNG Nova Gorica, ki so nam pomagali vstopiti v svet uprizoritve.  

Studio SNG Nova Gorica je nov program, ki ga vpeljujemo v sezoni 2020/21. V izhodišču je projekt namenjen spodbujanju ustvarjalnosti domačega ansambla. Gre za manjše projekte, ki nastajajo na pobudo zaposlenih in s katerimi ustvarjalci raziskujejo njim ljube zvrsti gledališča.

Gledališki list

v medijih

 

 Ingrid Kašca Bucik, Radio Slovenija, 30. 9. 2020

Sanja Bosnić, Glas Istre, 23. 6. 2021

festivali in gostovanja v tujini

  • 22. Mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev, Umag, Hrvaška, 2021

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 28. 09. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Predpremiera. Izven. Izbirna predstava za abonente
  • 29. 09. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Premiera. Izven
  • 03. 10. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente
  • 10. 06. 2021 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Abonma Konto in Izven. Zaradi bolezni v ansamblu ODPADE!
  • odpovedano
  • 19. 06. 2021 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente
  • 21. 06. 2021 ob 21.00. Mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev, Umag, Hrvaška
  • 24. 06. 2021 ob 21.00. Atrij Mestne občine Nova Gorica. Izven. Razprodano
  • 16. 06. 2022 ob 21.00. Atrij Mestne občine Nova Gorica (v primeru slabega vremena v SNG Nova Gorica). Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente