Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Maurice Maeterlinck: Slepci. Gostovanje Gledališča slepih in slabovidnih Nasmeh

na sporedu

spletni nakup vstopnic

29. 11. 2011 ob 19.30. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za Izven.

Edino gledališče slepih in slabovidnih v Sloveniji vas vabi, da si ogledate predstavo, ki pusti pečat.

Igralci Gledališča slepih in slabovidnih Nasmeh so zbrali pogum in uprizorili dramo Mauricea MaerterlinckaSLEPCIDrama simbolno prikazuje dogajanje v sodobni družbi, slepoto in ujetost sodobnega človeka v svet kapitala in potrošništva. Uprizoritev pa tudi kletko slepih v svetu videčih. Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh dviga zastor edinemu tovrstnemu gledališču pri nas. Predstava Slepci je svojevrsten fenomen v svetovnem gledališkem prostoru, saj v njej igrajo samo slepi igralci. Predstava je precizen pokazatelj izgubljenosti sodobnega človeka v svetu in hkrati odnosa tega človeka do hendikepiranih. Veličina Maeterlincovega dela je prav v njegovi širini in brezčasnosti.Režija Mateja Mlačnik

Mentorica Alenka Bole Vrabec

Pesem Ivan Mlačnik

Svetovalec za govor Tomaž Gubenšek

Luč, zvok, scena Klemen Vrabec

Kustumi Martina Vrabec

Maska Tjaša Temlin

Šepetalka Dada StrleIgrajo

Ladka Hunjet

Zlatko Cigič

Miha Jakopin

Frenk Mlačnik

Ivan Mlačnik

Metka Pavšič

Irena Temlin

Darjo Vogrič
Več o slepih in slabovidnih igralcih, kot tudi o samem umetniškem delu, si lahko ogledate na spletni strani gledališča:

gledaliscenasmeh.siTorek, 29. 11. 2011, ob 19.30, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.

Cena vstopnice 6 €.Predstavo organizira Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Društvo organizira prevoz iz bivših Goriških občin. Prispevek za prevoz znaša 8 €. Prijave zbirajo na društvu.Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica

Gradnikove brigade 33

5000 Nova Gorica

T 05/33 34 650

E mdssng@zveza-slepih.si

W www.mdssng.nvoplanota.si

O GLEDALIŠČU NASMEH

Gledališče. Tako kot mnogo drugih. Ljubliteljski gledališki ustvarjalci. Igralci. Edino, kar nam je skupno - ne vidimo. Mogoče so naše predstave zaradi tega bolj občutene. Mogoče pa ne. Prepričajte se. Na eni od naših predstav. Pričakujemo vas z nasmehom;))

Želja po gledališkem ustvarjanju je botrovala novi predstavi našega gledališča. Vonj teatra in zvoki lesenih desk so spremljali naše sprva plahe, zdaj pa že smele korake ob udejanjanju simbolne drame nobelovca Mauricea Maeterlincka. Ustvarili smo predstavo, ki je celotni ekipi dala velik zagon in radost čutenja tako lucidnega, brezčasnega in pomenljivega teksta. Želimo jo deliti z Vami.

Gledališče slepih in slabovidnih NasmehKako smo odkrili Nasmeh?

Bil je november, bilo je leto 1996 in bili so nasmejani ljudje. Ustanovili so gledališče slepih in slabovidnih. Ostal je Nasmeh.

Gledališče je edinstveno v Sloveniji. Združuje slepe in slabovidne gledališke ustvarjalce iz vseh koncev naše dežele. Okoli 30 je igralcev, spremljevalcev in strokovnih delavcev, ki se ob koncih tedna nagnetejo na in pod oder, ter študirajo, se smejejo in ustvarjajo like, predstave, dogodke.

Prvi zametki dejavnosti izvirajo iz raziskovalnih taborov slepih in slabovidnih, ki potekajo vsako zimo in poletje v raznih pokrajinah Slovenije pod okriljem Karitas. Na teh taborih so na gledaliških delavnicah uprizorili predstave: A.T. Linhart Županova Micka, I. Tavčar V Zali in gledališko zloženko TV Kolpa. V letih 1994 in 1995 so z Županovo Micko, ki so jo dopolnili s koncertom slepih in slabovidnih ustvarjalcev gostovali po mnogih krajih Slovenije in na teh gostovanjih se je rodila ideja, da ustanovijo gledališče.Kaj smo našli med Nasmehi?

Nasmehov prvenec je bila komedija Valentina Katajeva Dan oddiha(1997), sledili sta predstavi Scarniccija in Tarabusija Častni povabljenec (1999) in H. Weigla Namišljeni zdravnik (2002). Z vsemi predstavami so gostovali po Sloveniji in jih ponovili čez 30 krat.

Po nekajletni temi v sezoni 2010-2011 pripravljajo popolnoma novo zvrst: simbolno dramo nobelovca Mauricea Maeterlincka Slepci, ki je svojevrsten izziv za novo ekipo in ambiciozen projekt vseh sodelujočih.

Vse predstave je režirala Mateja (Fabjan) Mlačnik, mentorica pa je bila Alenka Bole Vrabec.

Med dosežki naj omenimo priznanje Linhartovo značko, ki jo je za posebne dosežke v gledališču, za vlogo upravnice v komediji Dan oddiha, dobila igralka Nasmeha Metka Pavšič.

V sezoni 2010/11 smo dobili za predstavo M. Maeterlincka Slepci posebno priznanje selektorja Linhartovega srečanja za gorenjsko.Posebnost Nasmejanega gledališča

Najbrž se mnogi, ki ste videli predstave Nasmehovcev sprašujete, kako lahko človek, ki ne vidi tako sproščeno hodi po odru. Odgovor je preprost – veliko vaje, nekaj občutka in posebne scenske oznake po tleh. Scena je vedno postavljena v istem razmerju na vseh odrih, kjer gostujejo.

Slepi in slabovidni igralci se morajo na novo naučiti precej več, kot le tekst. Učijo se gibov, mimike, gest, kretenj in tudi pogleda v soigralca, kar je videčim samoumevno. In potem vse skupaj uskladijo na odru.

Vsi ti drobni kamenčki sestavljajo mozaik, v katerem se odkrivajo vedno nove gledališke dogodivščine in predvsem super zabava.gledališki list Slepcislepci 2