Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Kvantavtorska sabotaža v Novi GoVorici

Koncert skupine BREST z Vesno Zornik

Soorganizacija KUD Morgan in Zavod Godibodi

na sporedu

spletni nakup vstopnic

9. 6. 2017 ob 21.00. SNG Nova Gorica, terasa. Za Izven

Drugo pomladno snidenje tretje sezone cikla koncertov (kvant)avtorskih sabotaž, ki se posveča avtorski uglasbitvi (slovenske) besede, bo v znamenju nemega filma. Če ste za trenutek pomislili na začetne oblike sedme umetnosti vas moramo žal razočarati. Vaše slušne in vidne kanale bo tokrat sabotirala novost na domači glasbeni sceni. Gre za vrhunsko instrumentalno skupino BREST, kateri se je po novem pridružila pevka Vesna Zornik, poznana kot prvi glas kolektiva Katalena. Zasedba je precej obetala že ko so se pojavile prve govorice o njej, se pravi še preden smo sploh slišali prve posnetke. Ko pa so začele kapljati zvočne kapljice s prvenca, pa je bilo jasno, da so bila zahtevna pričakovanja upravičena. Zasedba odličnih in uveljavljenih glasbenikov, ki jo poleg pevke Vesne Zornik sestavljajo še Samo Šalamon, nasploh eden bolj cenjenih kitaristov v polju svetovne sodobne jazz glasbe ter odlična ritem par, Samo Pečar na basu in bobnar Bojan Krhlanko. Sijajni glasbeniki so uglasbili poezijo Kristine Kočan, prepoznavne slovenske pesnice mlajše generacije. Prefinjena zvočna mešanica in besedne rime bodo sledile pravkar izdani plošči Nemi film (Celinka, 2017), ki že prejema izvrstne medijske in kritiške odzive. Da bo večer popoln bomo poskrbeli tudi za vaše želodčne kisline s pokušino vin briških vinogradnikov.


Vabljeni zadnjič pred poletjem na druženje besede in glasbe, kjer se kot vedno širijo le dobronamerne opevane kvante !


Vstopnice:
Predprodaja (do 8. 6. 2016): 8 €, študentje, dijaki, brezposelni in upokojenci 6 €.
Na dan koncerta: 10 €, študentje, dijaki, brezposelni in upokojenci 6 €.
Cena za abonente SNG Nova Gorica: 8 €

Dogodek organizirata KUD Morgan in SNG Nova Gorica v sodelovanju s Festivalom Godibodi. Dogodek podpirajo Mestna občina Nova Gorica in drugi kulturi prijazni posamezniki in podjetja.

 

PREDSTAVITEV NASTOPAJOČIH

BREST z Vesno Zornik

Zasedba Brest je bila obetajoča, še preden smo sploh slišali prve posnetke. Ko pa so začele kapljati zvočne kapljice s prvenca, pa je bilo jasno, da so bila zahtevna pričakovanja upravičena. Brest je zelo sveža zasedba odličnih in uveljavljenih glasbenikov, ki so uglasbili poezijo Kristine Kočan, prepoznavne slovenske pesnice mlajše generacije. Prefinjena zvočna mešanica popa, jazza, bluesa, rocka in odmevov ljudske glasbe očara že na prvo poslušanje.

Projekta sta se lotila pevka Vesna Zornik, članica zasedbe Katalena ter izvajalka izvrstnega electro tanga, in eden najzanimivejših kitaristov daleč naokoli Samo Šalamon. Kot gostje pa so sodelovali še Miloš Bogataj (lap-steel kitara), Boštjan Gombač (trobenta, klarinet), Andrej Hrvatin (tolkala), Špela Huzjak (violina), Daniel Marinčič (harmonika) in Samo Pečar (bobni).

Posebnost albuma je v njegovi zvočni in besedilni izvirnosti, ki so jo glasbeni mojstri dvignili na raven prave mojstrovine. Gotovo je bil velik izziv oživiti pesmi, vendar je končni rezultat več kot odličen, kajti občutek, da je vse nastajalo hkrati in se prepletalo, je vseprisoten. Predvsem pa je duhovit in, tako epski, kot liričen poetični pristop Kočanove precejšnja osvežitev na domači popularnoglasbeni sceni.

Gotovo se bo album Nemi film potegoval za naj album leta.

 

Diskografija:
- Nemi film (Celinka, 2017)

 Povezave:
https://www.facebook.com/skupinabrest/
https://www.youtube.com/watch?v=LLOptQ0lDiA
https://www.youtube.com/watch?v=-OhtJRJ9gm4