Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Dokumentarno-igrani film

Cankar

Pred projekcijo pogovor z igralkami Heleno Peršuh, Urško Taufer in Patrizio Jurinčič Finžgar

na sporedu

3. 12. 2018 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Ta veseli dan kulture 2018. Brezplačne vstopnice

Celovečerni dokumentarno-igrani film naslovom Cankar odpira vprašanje, kako se je v dobrih stotih letih izoblikoval mit o največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju.

Cankar je večino del ustvaril v dunajskem delavskem predmestju Ottakring, kjer je pri družini Löffler najel majhen kabinet. Sprva se je približal svoji gospodinji, čez nekaj let pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Tu se je izoblikoval kot socialni demokrat in besedila prežema boj zoper krivice in hipokrizijo meščanske družbe. Cankarjevi interpreti so se v vseh obdobjih trudili, da bi zmanjšali moč njegovih političnih sporočil, zato so poudarjali predvsem dogodivščine iz njegove mladosti, ljubezen do matere in hrepenenje.

Dokumentarni del filma spremlja najpomembnejše dogodke ob 100-letnici njegove smrti. Vrača se k izvirnim rokopisom, pismom in razglednicam, risbam, redkim materialnim sledem, ki so ostale za Cankarjem, ter se ustavi ob pomembnih postajah na njegovi življenjski poti. V igranih prizorih pa je v fragmentih prikazano pisateljevo zasebno življenje, kakršno je mogoče razbrati iz njegovih del.

Scenarij in režija Amir Muratović, direktor fotografije Rado Likon, scenograf Andrej Stražišar, kostumografka Marta Frelih, kreatorka maske Eva Uršič, montažerja Amir Muratović in Janez Bricelj, avtor glasbe Tim Žibrat, snemalec zvoka Jože Trtnik, oblikovalec zvoka Peter Gruden, produkcijska hiša Cebram, koproducent RTV Slovenija, finančna podpora Slovenski filmski center

Igrajo: Rok Vihar, Lara Vouk, Helena Peršuh, Katarina Kresitschnig, Lucia-Maria Kresitschnig, Jaka Lah, Urška Taufer, Nina Rakovec, Luka Cimprič, Robert Prebil, Uroš Kaurin, Mitja Manček, Matej Recer, Sara Dirnbek, Patrizia Jurinčič Finžgar

 

ta veseli dan kulture, podolgovata

Pred projekcijo pogovor z igralkami Heleno Peršuh, Urško Taufer in Patrizio Jurinčič Finžgar

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete pri blagajni gledališča. Pohitite, število sedežev je omejeno.