Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Aleksandra Naumovski Potisk, Saša Potisk

Martin Krpan

Gostuje Cona8

na sporedu

spletni nakup vstopnic

15. 12. 2018 ob 10.30. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Veliki polžek in Izven

Priljubljena podoba tega silnega moža še danes buri domišljijo vseh starosti. Zgodilo se je namreč tako, da je Martin Krpan na svoji poti srečal kočijo … in nazadnje s svojo močjo in pogumom rešil Dunaj, cesarja ter cesarstvo.

Predstava Martin Krpan je opera za otroke, vendar s precej govorjenega besedila. Morda ni odveč premislek, da Martin Krpan »ni lik, ki poje«. Kar ima povedati, preprosto pove – in ker tokrat postane povest o Martinu Krpanu naš Martin Krpan – je nekako logično, da tudi Levstikove besede ne pojejo, temveč so preprosto povedane. Povsem drugače je s Cesarjem in drugimi liki, ki v svoji narejenosti ali ponarejenosti dobesedno kličejo k »umetelnosti« in so zelo primerni za uglasbitev.

Predstava je najprej namenjena otroški in mladinski publiki, bodisi taki, ki zgodbo že pozna, ali taki, ki se bo z njeno vsebino srečala prvič.

Po povesti Frana Levstika 
Aleksandra Naumovski Potisk, Saša Potisk
Režija, scenografija, kostumografija: Filip Samobor
Zasedba: Matej Vovk, Martina Burger, Urška Kastelic, Aleksandra Naumovski Potisk
Produkcija: Kulturno umetniško društvo Cona 8 v koprodukciji s Slovenskim kulturnim centrom Berlin (Veleposlaništvo RS v Berlinu), Literaturforum im Brechthaus – Berlin

martin krpan 1 martin krpan 2 martin krpan 3 martin krpan 4