Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Koncert

Izključeni Avtomobili

na sporedu

spletni nakup vstopnic

16. 12. 2018 ob 20.00. SNG Nova Gorica. Za Izven

Skupina se bo na nastopu v SNG Nova Gorica predstavila s koncertom, poimenovanim Izključeni Avtomobili. Naslov nakazuje, da bo program zasnovan na akustičnih glasbilih, kar je še posebej primerno za gledališki prostor. Ko se umakne elektrika, v ospredje še bolj stopita intimnost glasbe in besedil, kar je značilnost Avtomobilov že od samega začetka. Zasedba se bo na koncertu sprehodila skozi svojo kot tridesetletno ustvarjalno pot. Slišali bomo vse najbolj znane skladbe pa tudi nekatere, ki jih že dolgo niso imeli na repertoarju. Vse seveda v čisto novi preobleki.   

Avtomobili so akustični program prvič predstavili lani na festivalu Maja z biseri v koprski dvorani sv. Frančiška, sledil je nastop na mariborskem festivalu Lent, nastop v SNG Drama v Ljubljani, tokratni koncert  pa bo premierna predstavitev pred novogoriškim občinstvom.      
 

Primorska skupina Avtomobili letos praznuje 34 let delovanja in je gotovo ena najstarejših rockovskih skupin, ki so neprekinjeno delovale vsa leta obstoja.

V osemdesetih letih so pretežno nastopali zunaj Slovenije, v republikah nekdanje države, pozneje pa svoje delovanje in ustvarjanje usmerili na slovenski prostor. Enega prvih nastopov je skupina imela leta 1983 na Novem rocku v Ljubljani. Leta 1984 so fantje zmagali na mladinskem festivalu v Subotici, kar je bila tudi izvrstno izhodišče za vrsto koncertov po Jugoslaviji, ki so jim omogočili nekajletno uspešno prisotnost na takratnem glasbenem prizorišču. Istega leta je izšla tudi njihova prva plošča Mjesec je opet pun. Že naslednje leto je izšla plošča Dugo toplo ljeto, ki je še dodatno utrdila sloves skupine kot ene najbolj izvirnih in svežih v tistem času. Zadnja plošča, posneta tudi v srbohrvaškem jeziku in na vinilu, je izšla leta 1987 pod naslovom Krenimo. Po nekajletnem diskografskem premoru izide plošča Mraz (1992), ki ji sledijo Skozi leta (1994). V letih 1994 in 1996 so Avtomobili prejeli nagrado Zlati petelin kot najboljša slovenska rockovska skupina. Sledijo albumi Drugi svet (1995-kompilacija), Navaden dan (1997), Največji zadetki (1998-kompilacija), Enakonočje (2000), Mesta železniških postaj (2006) ter album Klub klubov (2008), posnet v živo, ki predstavlja nekakšen kronološki sprehod skozi celotno diskografijo skupine. Plošča Pozna pomlad (2012) je bila delo aktualne zasedbe z nekoliko modernejšimi priredbami, obenem pa skupina obdrži svoj edinstveni slog. Leta 2014 skupina prejme nagrado Franceta Bevka, ki jim jo občina Nova Gorica podeli kot priznanje za dolgoletno izvirno avtorsko ustvarjalnost. Leta 2016 izide njihov še vedno aktualni studijski album Daleč.

Skupina od nastanka redno koncertira, velja pa omeniti tudi sodelovanja s številnimi slovenskimi ustvarjalci (Tomaž Domicelj, Zoran Predin, Severa Gjurin….)

V vseh teh letih je skupina doživela tudi veliko kadrovskih sprememb in sedaj nastopa v zasedbi: Marko Vuksanovič – vokal; Mirko Vuksanovič – klaviature, vokal; Boštjan Andrejc Bushy – kitara, vokal; David Morgan – bobni; David Šuligoj – bas kitara. 

Več tukaj www.avtomobili-band.si

avtomobili