Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Svetlana Makarovič

Sapramiška 2 - Sapramišja sreča

Gostuje Mini teater Ljubljana

na sporedu

spletni nakup vstopnic

16. 2. 2019 ob 10.30. SNG Nova Gorica, veliki oder. (namesto napovedane predstave Vsi tukaj, vsi skupaj) Za abonma Mali polžek in Izven.

Sapramiška, ki jo vsi dobro poznamo, tokrat išče srečo. Noče namreč poslušati prijateljev, ki ji svetujejo, naj popravi razmajano hiško, preden bo prišla zima. Ošabno jih zavrne, ko pa snežni metež podre njeno domovanje, postane tako črnogleda, da si želi le še umreti. Prijatelje, ki ji ponudijo pomoč, njena neprijaznost odžene, pri njej ostane le Regica, ki ji zaupa modrost, s pomočjo katere bo našla izgubljeno srečo. Sapramiška začne dobesedno uresničevati pregovor, da je vsak svoje sreče kovač. Pot do kovačije je zahtevna in polna nevarnosti, in črnogleda Sapramiška jadikuje nad svojo usodo. Kljub temu varno prispe do Kovača, pri katerem vso noč kuje svojo srečo – majhno srce. Zunanji znak sreče spremeni tudi Sapramiškin pogled na svet – nič več ni pesimistična, in to kljub temu, da se ji na poti domov zgodijo neprijetne reči, saj ugotovi, da je na življenje mogoče gledati tudi optimistično. Vse nesreče, ki se ji pripetijo na poti domov, bi namreč lahko bile še dosti hujše. In medtem ko je kovala svojo srečo, so ji prijatelji postavili novo domovanje in ji tako povrnili za vsa njena dobra dela.

Sapramiška spozna, da je dobro imeti prijatelje, da je to prava sreča ter da se dobra dela, prijaznost in gostoljubnost povrnejo z dobrim. V zgodbi nastopajo personificirane živali, ki jih že poznamo iz avtoričinih predhodnih pravljic: veverica, šoja, zajec, žaba, pa tudi človeški lik, kovač.

Gostuje Mini teater Ljubljana

Igrajo Vesna Zornik / Ajda Smrekar, Violeta Tomič / Maruša Majer, Tadej Pišek, Svetlana Makarovič, Ljerka Belak in Robert Waltl

Režija Robert Waltl,  vizualna podoba SON:da (Metka Golec in Miha Horvat),  kostumi Ana Savić Gecan, glasba Mitja Vrhovnik Smrekar in Svetlana Makarovič, koreografija Natalija Manojlović, lektorica Mateja Dermelj

sapramisja sreca-01-v sapramisja sreca-02-v sapramisja sreca-03-v