Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Koncert

Smaal Tokk

na sporedu

30. 8. 2020 ob 21.00. Bevkov trg, Nova Gorica. V primeru slabega vremena v SNG Nova Gorica. Brezplačen ogled

»Cel cajt me pumpajo že od vrtca naprej, da moram bit' poseben, individualen, sebi lasten ... Ma, bolj ko jih poslušam, bolj ko se trudim bit' unikaten, bolj sem tak kot vsi ostali. Nekaj tu ne štima.« Iz komada En in edini

Small Tokk, gangsta raper, ki je doslej izdal dva albuma (Unitisto in Sindrom druge plošče), duhoviči in ironizira reparsko postavljaštvo, a je ob tem pozitiven kot plus na akumulatorju. V  izvirnih komadih, ki prepletajo rock, pop in jazz prvine ter (deloma rimano) govorjeno besedo, nas nagovarja s parodično in burjasto trmo. Želi biti ravno tak kot vsi ostali, a neizogibno ugotovi, da ni bradati hipster, fitnes mišičnjak ali moralni vegan. »Kako bomo vsi unikatni, če delamo vsi vse glih?« Revije za samopomoč, šamani, župnik, novi telefon, mamila, nič ne pomaga, niti specialno pivo niti motor brez blokade. Kar pomaga, je glasba. In njegova Radmila, ki je skorajda simbol za zdravo kmečko pamet, saj ga usmerja in mu razloži, kaj je prav in kaj ne. »Včasih sem malce zaletav in obnašal bi se še bolj trapasto, če mi Radmila ne bi toliko težila,« pravi.

Zato Smaal Tokk še naprej fura po svoje v svojem gangsta rapu. In zanj je gangsta to, da lahko počneš in predvsem rečeš karkoli. Demokracijo in svobodo govora jemlje dobesedno in z lucidnim darom za (samo)opazovanje nagovori in opiše kogarkoli in karkoli. Pripoveduje o denarju, ljubezni, politiki, koncu sveta, rojevanju in še vsem, kar je vmes. Čeprav deluje humoreskno, pa je v bistvu njegova sporočilnost povsem resna.
Bistvo Smaal Tokka ostaja skozi alter-ego lik njegovo narečje, ker se spevno ujema s kozmopolitsko podlago. Svet je resda lep, ampak zna biti tudi zajeban. In zato je treba poslušat – Radmilo.

 

Nekaj primerov z nastopov:

Hostel Celica: https://www.youtube.com/watch?v=kegXAll80aE
Radio Študent: https://www.youtube.com/watch?v=OpWjIX2qrnE
Izštekani: http://val202.rtvslo.si/2015/03/izstekani-smaal-tokk/
Radio Koper: https://www.youtube.com/watch?v=yokiA-L286U

Odzivi iz medijev:

Spetek: https://val202.rtvslo.si/2015/06/spet-cez-pet-tvitni-me-nezno-smaal-tokk/
Delo: http://www.delo.si/kultura/glasba/nula-kelvina-in-smaal-tokk-za-uvod.html
Dnevnik: https://www.dnevnik.si/1042713943
Primorske novice: http://www.primorske.si/Novice/Kultura/-Unotisto-je-lahko-vse-
Lokalne Ajdovščina: https://www.lokalne-ajdovscina.si/article/2017020719305155/Intervju%20ob%20prazniku%20kulture%20-%20Smaal%20Tokk/

Recenzije:

http://www.delo.si/kultura/glasba/album-tedna-smaal-tokk-sindrom-druge-plosce.html
http://www.sigic.si/avtoimunska-resitev.html
http://www.rockline.si/podrobnosti-recenzije/sindrom-druge-plosce-12483

 

Uradni soundcloud kanal: http://soundcloud.com/smaaltokk

smaal tokk 2