Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Luksemburg

Renesansa

Evropska gledališka konvencija / European Theatre Convention

na sporedu

11. 5. 2021. Splet

Projekt Renesansa, ki ga organizira Evropska gledališka konvencija ETC (European Theatre Convention), bo na spletu ponudil ogled kratkih petminutnih filmov 22 gledališč iz 18 evropskih držav. Dramsko izhodišče projekta predstavlja pojem renesansa. 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri projektu, so se navdihovali v filozofiji in težavah življenja v času  pandemije. Premislili so realnost življenja v tem nenavadnem času in potenciale za ponovno rojstvo gledališča. Renesansa predstavlja tudi preporod gledališč v virtualnem prostoru, ki so v tem času preizkusila in predstavila nove oblike besedil, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije.
Vsak delovni dan med 9. majem in 4. junijem 2021 bo na spletu objavljen en video enega gledališča iz serije. Filme si boste lahko ogledali kar od doma, in to brezplačno.

 

 Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Luksemburg

Projekt nam pred oči kliče eksperiment s perspektivo, ki ga je Filipo Brunelleschi izvedel v Firencah leta 1425, nekaj let po grozotah črne smrti, in ga primerja z možnostmi gledališča danes, opozarja pa nas tudi na to, da lahko reprezentacija predmeta dopušča, da vidimo več od zgolj predmeta samega.


Scenarij: Ian de Toffoli
Koncept: Renelde Pierlot & Ian De Toffoli
Režija: Renelde Pierlot
Glas: Francesco Mormino
Kamera: Nikos Welter
Postprodukcija: Michel Maier (Moast)
Tehnična podpora: Claire Biersohn, Pol Huberty, Sepp Koch, Marc Morth
Nastopa: Annette Schlechter