Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Slovak National Drama Theatre, Slovaška

Renesansa

Evropska gledališka konvencija / European Theatre Convention

na sporedu

14. 5. 2021. Splet

Projekt Renesansa, ki ga organizira Evropska gledališka konvencija ETC (European Theatre Convention), bo na spletu ponudil ogled kratkih petminutnih filmov 22 gledališč iz 18 evropskih držav. Dramsko izhodišče projekta predstavlja pojem renesansa. 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri projektu, so se navdihovali v filozofiji in težavah življenja v času  pandemije. Premislili so realnost življenja v tem nenavadnem času in potenciale za ponovno rojstvo gledališča. Renesansa predstavlja tudi preporod gledališč v virtualnem prostoru, ki so v tem času preizkusila in predstavila nove oblike besedil, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije.
Vsak delovni dan med 9. majem in 4. junijem 2021 bo na spletu objavljen en video enega gledališča iz serije. Filme si boste lahko ogledali kar od doma, in to brezplačno.

 

Slovaško narodno gledališče, Slovaška

Želeli smo kombinirati dejanske intervjuje s kosi drugih del, ki so kakor odgovori na ideje iz intervjujev, da bi zares ujeli občutek, kakšna renesansa je mogoča v gledališču. Je polna igranja v živo in digitalne umetnosti, z besedili avtorjev z nedavne delavnice pisanja dramatike.

Scenarij: Péter Esterházy, Roman Polák & Martin Miler
Glasba: Carmen / Suita za sekstet violončel Georgesa Bizeta
Video: Dominik Janovský
Prevod v angleščino: Nikola Rapčová
Nastopajo: Vanessa, Plesalec Francisco, Tehnik Juraj, Dama s kolesom, Režiser Lubor, Poljakinja, Daniel Fischer, Milan Ondrik, Viera Labudová, Roman Polák

Posneto v novi stavbi SBD
Uporabljeni so posnetki iz pretočenih predstav: Mercedes Benz Midnight Mass, iz avdio-vizualne predstave Carmen in z vaj.