Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Schauspielhaus Graz, Avstrija

Renesansa

Evropska gledališka konvencija / European Theatre Convention

na sporedu

18. 5. 2021. Splet

Projekt Renesansa, ki ga organizira Evropska gledališka konvencija ETC (European Theatre Convention), bo na spletu ponudil ogled kratkih petminutnih filmov 22 gledališč iz 18 evropskih držav. Dramsko izhodišče projekta predstavlja pojem renesansa. 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri projektu, so se navdihovali v filozofiji in težavah življenja v času  pandemije. Premislili so realnost življenja v tem nenavadnem času in potenciale za ponovno rojstvo gledališča. Renesansa predstavlja tudi preporod gledališč v virtualnem prostoru, ki so v tem času preizkusila in predstavila nove oblike besedil, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije.
Vsak delovni dan med 9. majem in 4. junijem 2021 bo na spletu objavljen en video enega gledališča iz serije. Filme si boste lahko ogledali kar od doma, in to brezplačno.

     

Schauspielhaus Graz, Avstrija

Ko govorimo o renesansi, na katero in čigavo renesanso mislimo? Implicitno mislimo na ljudi. A kdo pravi, da se prav naša vrsta dviguje v višave? Morda smo le obporodni pojav za vstajenje drugih oblik življenja. Življenje smo dali umetni inteligenci, povzročili smo izumrtje celotnih vrst, in vendar naša vrsta ne bo večno obstala. To je dejstvo, na katero nas drastično opozarja tudi trenutna epidemija. Morda bo naša edina zasluga, da smo ustvarili novo, neverjetno simbiozo. Čas je za majhno spremembo perspektive glede ljudi in živali, tehnologije in narave! 

Scenarij: Hannah Zufall
Režija: Anja M. Wohlfahrt
Koncept in realizacija: Anja M. Wohlfahrt & Kathrin Eingang
Dramaturgija: Daniel Grünauer
Zvok: Jakob Cladders
Prevod v angleščino: Daniel Morgenroth
Nastopata: Henriette Blumenau, Nico Link, Mathias Lodd
In črvi iz Hiše ribolova – pri ustvarjanju tega filma ni bila poškodovana nobena žival.