Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Fondazione Teatro Due, Italija

Renesansa

Evropska gledališka konvencija / European Theatre Convention

na sporedu

20. 5. 2021. Splet

Projekt Renesansa, ki ga organizira Evropska gledališka konvencija ETC (European Theatre Convention), bo na spletu ponudil ogled kratkih petminutnih filmov 22 gledališč iz 18 evropskih držav. Dramsko izhodišče projekta predstavlja pojem renesansa. 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri projektu, so se navdihovali v filozofiji in težavah življenja v času  pandemije. Premislili so realnost življenja v tem nenavadnem času in potenciale za ponovno rojstvo gledališča. Renesansa predstavlja tudi preporod gledališč v virtualnem prostoru, ki so v tem času preizkusila in predstavila nove oblike besedil, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije.
Vsak delovni dan med 9. majem in 4. junijem 2021 bo na spletu objavljen en video enega gledališča iz serije. Filme si boste lahko ogledali kar od doma, in to brezplačno.

 

 Fondazione Teatro Due, Italija

Tisti v gledališču so dolžni prispevati s tem, da napišejo svojo stran v knjigi renesanse, tako da ta fenomen ni nevtralen. Soočeni z digitalno in virtualno omamo, za katero se zdi, da hoče okarakterizirati gonilo prihajajočega časa, želimo poudariti nezamenljivo potrebo po  gledališču in družbi: začeti znova od človeškega bitja, kakor predlaga znameniti manifest italijanske renesanse Oratio de hominis dignitate, ki ga je napisal Giovanni Pico della Mirandola.


Koncept: Giacomo Giuntini
Kamera: Matteo Macaluso
Glasba: Ugly Duckling (Little Red Church)
Glasovi: Ensemble Attori Teatro Due
Montaža: Lucrezia Le Moli
Producent : Fondazione Teatro Due
Nastopajo člani ansambla Attori Teatro Due: Roberto Abbati, Cristina Cattellani, Laura Cleri, Paola De Crescenzo, Davide Gagliardini, Luca Nucera, Nanni Tormen, Massimiliano Sbarsi, Emanuele Vezzoli